Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se postaviti prema 6-godišnjem dječaku koji uopće ne sluša?

Pozdrav, majka sam sina od 6 godina, ide u vrtić od svoje 3 godine. Prije nekih 5 mjeseci smo preselili u inozemstvo gdje opet ide u vrtić zbog jezika.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Prilagodba nije dugo trajala, brzo je on to sve prihvatio. Jako je aktivan i svojeglav. Tete nam se u vrtiću žale da ih uopće ne doživljava, zovu ga po par puta, ali on ne reagira i jako je glasan. Mislili smo da je riječ o fazi zbog nove okoline da ne razumije jezik, ali to već traje dulje vrijeme. Tako nam je i kod kuće. Jednostavno imamo dojam da kada mu nešto govorimo, da ne sluša ma koliko puta ponovili. Jednostavno se pravi da ne čuje i radi opet kako njemu odgovara. Ne znamo više kako da se postavimo. Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Draga mama,

čini se da Vas ponašanje Vašeg sinčića zbunjuje i niste više sigurni kako reagirati. Većini roditelja je jedan od najvećih izazova u odgoju je upravo postavljanje granica u ponašanju. Kada Vaš sinčić odbija surađivati vjerujem da takvo ponašanje i kod njega i kod Vas često dovodi do osjećaja ljutnje i frustriranosti i osjećaja nemoći.

Spomenuli ste da ste nedavno promijenili mjesto stanovanja i nisam sigurna je li se takvo ponašanje javilo nakon preseljenja ili je imao takve reakcije već ranije. Ako je promijenio ponašanje nakon preseljenja, kao što ste i sami pretpostavili, vjerojatno je uzrok nova okolina i pokušaji prilagodbe na tu okolinu. Promjena mjesta stanovanja, odvajanje od starih prijatelja, nepoznata nova okolina k tome još nepoznavanje jezika mogu dovesti do osjećaja straha i napetosti koji se zatim manifestiraju kroz njegovo ignoriranje uputa i ''isključivanje''. Pretpostavljam da je Vašem sinčiću potrebna dodatna pomoć prorađivanja neugodnih emocija i samoregulaciji ponašanja. U sljedećem članku možete pročitati kako postaviti granicu za nepoželjno ponašanje (ignoriranje) na način da uzmete u obzir njegove neugodne emocije koje između ostalog vjerojatno dovode do takvog ponašanja: https://klinfo.rtl.hr/roditelji-3/roditelji/nepozeljno-ponasanje-djece-i-postavljanje-granica-u-odgoju/

Naravno, uvijek je dobro prije donošenja bilo kakvih zaključaka provjeriti je li sve u redu s fizičkim dijelom (provjera sluha). Također, možda se takvo ponašanje u vrtiću pojavljuje zbog nedovoljnog razumijevanja jezika. Savjetujem da posjetite vrtičkog psihologa kako bi ga zajedno mogli bolje razumijeti i čuti još ideja na koje načine bi mogli olakšati vašu svakodnevicu.

Sretno,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.