Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pozitivan nalaz na Occult blood test - OBT kod 8-godišnjakinje. Koliko je to ozbiljno?

Moja osmogodišnja unuka je prije mjesec dana imala proljev u kojem je bilo sluzi i krvi. Imala je i temperaturu 39,4, dva dana (snižavali smo ju sirupom).

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Poslije terapije koju joj je prepisao infektolog, proljev je prestao. Iako joj je stolica postala tvrđa, još neki dan je bilo vidljivo malo sluzi u njoj. Danas sam joj dala stolicu na analizu. Test na parazite, trofozite, jaja crijevnih parazita je negativan. Rezultat na Rota virus i Adeno virus također je negativan. Ali rezultat na Occult blood test OBT je pozitivan. Jako sam zabrinuta. Što može biti i što dalje da radimo? Dva - tri puta se žalila da je boli trbuh u predjelu želudca, ali samo u kratkim periodima. Unaprijed zahvalna.

Poštovana,

nije bilo potrebe uopće taj test raditi. Očekivano je iza proljeva da dijete još neko vrijeme ima određene probavne smetnje, jer se kod akutnog proljeva naruši integritet probavnog trakta (peristaltika i crijevna flora). Sve se postupno smiruje. Važno je da je završila vidljiva krv. Osim toga ako je stolica iza bila tvrđa ona može ogrebati sluznicu pa okultna krv može biti zato pozitivna. Ukoliko i dalje imate dileme, odvedite dijete dječjem gastroenterologu na pregled. Ono što Vi možete, je uvesti probiotik.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.