Budi najbolja verzija sebe.

Pokazuje li moja djevojčica (2) naznake poremećaja iz spektra autizma?

Poštovani, imam djevojčicu od 23 mjeseca. Porod je bio težak i dug, ali bilo je sve u redu na kraju. U početku je imala dosta problema s prehranom ,dosta je povraćala i gušila se.

Budi najbolja verzija sebe.

Danas zna povratiti, često ako je neka kruta hrana, a iza tekućine (pije samo vodu), redovno se zakašlje. S godinu dana sam primijetila da ne čuje baš dobro a i ne radi neke stvari kao vršnjaci. Vodili smo je kod ORL, ustanovljeno je da su oba uha pod unutrašnjom upalom tj. da ima tekućinu u zvukovodu. To smo pratili do dan danas, kad je ustanovljeno da je stanje i dalje loše, plus da ima uvećani treći krajnik. Ona ima još dosta problema u komunikaciji, igri, prehrani. Voli djecu i grli ih, ali se ne zna igrati neke smislene igre. Voli igrališta i obožava ići van, ali hoće samo na ljuljačku i vrtuljak, svega ostalog se boji. Doma, otkad je bila mala, nije znala složiti dvije kocke. Trudila sam se s njom ali nije išlo.

Samo trči po kući, otvara ormare, gura namještaj, nešto viče i sve živo grize. Što se tiče govora, ne govori ništa, samo neke slogove bez smisla. Ima interakciju oči u oči i smije se, voli se maziti. Čudan mi je kod nje taj način maženja. Svako ko je uzme ili kraj koga stane, ona prstom jako upire ispod ruke druge osobe, čak bude jako grubo, a na taj se način i uspavljuje. Zna plakati kad nešto hoće i stati pokraj toga. Zanimljiva je i njena prehrana. Sve moram miksati jer inače povrati. Ne jede nikakve slatkiše, bombone ni ništa što ostala djeca vole, nikakve sokove ni slično. Bananu neće ni taknuti ako nije miksana. Nešto razumije, a nešto ne. Npr. ne dodaje nikad predmet, igračku, ali je uzme. Kad kažem pleši, da mi ruke i hoće da je vrtim. Nedavno je počela pljeskati ručicama i tresti glavom kad pleše. Jako voli crtiće, čak i zabrinjavajuće jako. To smo sveli na minimum baš kad je nervozna. Voli listati pričice i viče na slikice koje gleda.

Dosta toga uglavnom ne razumije ili neće razumjeti. Ponekad pokazuje prstićem što bi uzela, pa onda to i uzme. Čekamo pregled neuropedijatra pa nakon toga idemo dalje. Jako sam zabrinuta i puno čitam o svemu. Nedavno sam rodila drugo dijete. Pogleda ga ponekad i nasmije se, ali hoće mu uglavnom uzeti dudu. Ne znam što bih s njom radila, što bi vježbala, sve pokušavam ali nema nekog napretka. Ima jasan kontakt oči u oči i voli istraživati po licu osobe kraj koje se nalazi. Pedijatar sumnja na spektar autizma. Molim vas vaše mišljenje. Hvala i lijep pozdrav.

Budi najbolja verzija sebe.

Odgovor:

Poštovana,

sve što opisujete u ponašanju svoga djeteta svakako daje povoda za zabrinutost. U opisu djetetovih ponašanja uočavam moguće teškoće senzorne integracije (problemi s krutom hranom, grljenje, neobično dodirivanje ljudi, zanimanje za ljuljačku i vrtuljak a strah od ostalih sprava na igralištu, griženje stvari, zanimanje za crtiće).

Navodite kako djevojčica ne govori smislene riječi i kako nema potpuno razumijevanje govora što ukazuje i na kašnjenje u govorno-jezičnom razvoju. Često se kašnjenje u ta dva aspekta razvoja povezuju s poremećajima iz autističnog spektra. Stoga bi najbolje bilo da što prije obavite procjenu cjelokupnog razvoja djeteta koja bi obuhvatila procjenu senzorne integracije, procjenu kognitivnog funkcioniranja te po potrebi ADOS procjenu (kojom se utvrđuje korelacija s autizmom). I sami ističete kako se jako trudite raditi s djetetom ali vam napredak izostaje.

Potrebno je utvrditi prirodu teškoće s kojom se Vaša djevojčica nosi kako bi se adekvatnim vježbama stimulirao njen razvoj.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.