Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Početak dohrane s 4 mjeseca. Je li nam raspored obroka dobar?

Pozdrav, pitanje je vezano uz dohranu. Patronažna nam je savjetovala da započnemo s dohranom kada beba napuni 4 mjeseca. Tako sam i napravila. Maya ima oko 5.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

500 kg i 63 cm, bila je sitna od rođenja (rođena sa 2140 gr, odlično napreduje).Prošlo je 2 tjedna od kada smo započeli s dohranom, ovim redoslijedom, jabuka, mrkva, špinat, banana (i kombinacije, mrkva+špinat, banana+jabuka) razmak 3-4 dana.Na moje veliko iznenađenje dijete jede sve što joj ponudim bez problema i s velikim interesom. Kada ugleda žlicu otvara usta, spremno prihvaća svaki zalogaj.Započela sam pomalo, i svaki dan povećavala količinu hrane, s time da kada prestanem s hranjenjem ona se buni i želi još. Uvijek nakon hranjenja ponudim i mlijeko (s time da smo na Ad-u od samog početka).Za sada joj nudim dohranu u vrijeme ručka, oko 13 sati. S time da raspored hranjenja ide ovako:6.30 - mlijeko 150 ml9.30 - mlijeko 150 ml 13.00 - kašica 50-100 gr + mlijeko (pa koliko pojede)16.30 - mlijeko 150 ml19.30 - 20.00 mlijeko 210 ml (uvijek pojede više za zadnji obrok)Spavanje sve do 6.00 - 6.30 zadnjih 4-5 dana. Kako pokazuje veliki interes za hranom, a opet ne želim brzati stvari, zanima me da li nam je raspored u redu i kad mogu smatrati da je npr. ovaj obrok za ručak dovoljan da zamijeni mlijeko? I nakon koliko se zamjenjuje drugi obrok? Proces me zanima.U moru informacija nisam sigurna koja je količina dovoljna da zadovolji njene potrebe.Svaki savjet i sugestija dobro došla :) Zahvaljujem! Mama Petra.

Poštovana,

budući da ste s dohranom počeli relativno rano dobro je da idete polako, korak po korak, Sad već djevojčica ima oko 5,5 mjeseci, ako sam dobro izračunala, tako da možete povećati i broj konkretnih obroka. Na primjer, dati dva obroka, jedan povrtni, jedan voćni, ostalo mlijeko.

Rekli ste da vas zanima proces. Točno propisan proces ne postoji, jer je svako dijete posebno. Npr. vaše je prihvatilo dohranu vrlo rano i ne bi bilo dobro da se tempo uvođenja namirnica i broja konkretnih obroka odvija isto kao u djeteta kojemu je dohrana uvedena sa 6 mjeseci. Polako gradite prehranu, namirnicu po namirnicu, u dobi iznad 6 mjeseci vaše dijete treba dobivati oko 500 ml mlijeka, a ostalo treba biti hrana, tako da možete dati tri mliječna obroka – ne nužno samo boca, može biti i kombinacija formule i žitarica, te 2 do 3 kašice.

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Definicija hrane d.o.o.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.