Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pije li beba od 2,5 mjeseci preveliku količinu adaptiranog mlijeka?

Poštovani, imam bebu od 2 mjeseca i 8 dana (dečkić) koji je rođen s 2700 g i 47 cm. Od početka je hranjen adaptiranim mlijekom (Nan Sensitive).

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

U prvih mjesec dana dobio je 1600 g i 4,5 cm, a drugi mjesec je dobio daljnjih 2000 g i 5,5 cm tako da sada (s 2 mjeseca) ima 6300 g i 57 cm. Beba ima potrebu puno jesti tako da dnevno pojede 1100 ml adaptiranog mlijeka (napravljenog na 1100 ml vode) raspoređenih u 6 - 7 obroka (cca 180 ml po obroku). S obzirom na opisani prirast težine, molim vas savjet da li mu moram (i smijem) smanjiti obroke kako mu se ne bi “rastegnuo” želudac?Koliko bi obroka u 24 sata trebao dobiti i u kojim količinama? Ako mu se moraju smanjiti obroci, molim vas savjet na koji način to postići s obzirom da beba uporno (”histerično”) plače i traži hranu. Da li se u tu svrhu (smanjenja/bolje kontrole apetita) treba promijeniti hrana? Možete li mi preporučiti hranu koja bi zadovoljila njegov povećan apetit? Napominjem da zbog grčeva dobiva Sab Simplex i kapi BioGaia. Unaprijed zahvaljujem. Zabrinuta mama.

Poštovana,

inače nije praksa da se tako malom djetetu smanjuje količina hrane. Naime, dojenčad sama određuje koliko će pojesti i koliko im je dosta. To što je vaš sin sad veliko dijete, ne znači da će tako biti kada krenete s dohranom i kad prohoda. Danas postoje različite dojenačke formule namijenjene za svakakve tegobe, pa i za nezasitnu djecu. Predlažem da djetetu date manje, ali češće obroke tijekom dana, ne samo u cilju da ga zasitite već i da mu smanjite napadaj grčeva.

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Definicija hrane d.o.o.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.