Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pazim na prehranu, ali ne mogu smršaviti. Što učiniti?

Poštovani, moj problem su kilogrami. Visoka sam 162 cm i u prosjeku sam imala uvijek 65 kg. Druga trudnoća mi je bila 2011. godine i na kraju trudnoće sam imala 78 kg.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon poroda su svi kilogrami otišli. Ali, nakon par mjeseci sam unutar 2 mjeseca skočila na 80 kg i od tada se borim s težinom. Naime, prije dvije godine 10 kg sam izgubila gladovanjem, ali se vratilo sve. U dobroj sam kondiciji, zdrava sam. Ne pijem gazirane sokove, kavu pijem bez šećera i jedem dosta povrća jer ga inače volim. Svaki dan u prosjeku hodam sat vremena. Sad sam opet na dijeti, izbacila sam ugljikohidrate iz prehrane i ne jedem poslije 5 sati već mjesec dana, ali nema učinka - vaga stoji, iako ne izgledam loše za tu težinu. Što mi je činiti, da li je potrebno potražiti stručnu pomoć? Unaprijed hvala.

Poštovana,

gladovanje nikad nije rješenje, kako ste se i sami uvjerili, kilogrami se uvijek vrate. Treba vam trajna promjena prehrambenih navika koja će biti primjenjiva i održiva na duge staze te prilagođena vašim dnevnim obavezama. Koje su to točno promjene teško mi je reći bez razgovora s vama. Svakako nije dobro izbaciti ni jednu skupinu namirnica u potpunosti, pa tako ni ugljikohidrate. Posljednji obrok možete pojesti i kasnije, do tri sata prije odlaska na spavanje. No prije svega preporučam kontrolu hormona štitnjače.

Ivana Purić,

nutricionist, dipl. ing., prof.eHrana – Savjetovalište za nutricionizam i dijetetiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.