Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon promjene formule beba bljucka i nema više redovitu stolicu

Poštovani, imam bebu staru 26 dana, tj. dječaka po imenu Marino koji je rođen 02.12. Na žalost, od samoga početka nisam imala dovoljno mlijeka pa smo odmah krenuli s adaptiranim mlijekom.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Do prije nekoliko dana koristili smo 'NAN A.R. 1' što je bilo super, spavao je po cca 3 sata i nije bilo bljucanja. Sada smo promijenili dohranu iz jedinog razloga što ovu više ne možemo nigdje kupiti. Sada koristimo 'NAN EXPERT A.R.' jer nam se on prema svim opisima činio najsličnijim, praktični identičan. Međutim, od kada smo počeli s drugom vrstom NAN-a poremetilo se spavanje koje je sada cca 1 sat, počeo je bljuckati i nema redovitu stolicu. Ne znamo što nam je činiti. Da li promijeniti dohranu ili mu dati veću količinu? Moram napomenuti da je 'lijena' beba jer za pojest propisanu količinu od 120 ml tijekom noći mu treba skoro sat vremena, ponekad i više, uz to da ga stalno budimo, kroz dan to ide nešto lakše, bocu popije za cca 30-45 min.

Molim vas savjet. Unaprijed se zahvaljujem, Bojana

Ako dijete dobro napreduje na TM ne morate inzistirati da noću pojede navedenu količinu. Nema propisane količine, svaka beba jede drugačijim ritmom, osnovno mjerilo je dobar napredak na TM. Što se tiče adaptiranog mlijeka, sve formule koje imaju oznaku AR zapravo su gušće da smanje bljuckanje, ali postoji rizik da stvrdnu stolicu, što može biti novi problem. Možete pokušati dati Nan1 ako ste se odlučili za tog proizvođača ili ako dijete zaista puno bljucka (a stolica nije tvrda) pokušati Aptamil AR ili Novalac AR (ovaj potonji je samo u ljekarnama).

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.