Budi najbolja verzija sebe.

Moja prijateljica se samoozljeđuje. Kako da joj pomognem?

Moja prijateljica se reže. Povjerila mi se pa se sad ja povjeravam vama jer me zamolila da nikom ne kažem ništa, a pogotovo ne odrasloj osobi. Ima jako tešku situaciju kod kuće.

Budi najbolja verzija sebe.

Mama joj je imala tri moždana udara, tata joj radi u Njemačkoj i ne viđa ga često. Ne želim ju iznevjeriti, a s druge strane bojim se da ne napravi nešto zbog čega će zažaliti. Tražim na internetu priče i savjete, ali mislim da mi ne mogu pomoći da pomognem njoj. Ne znam kako joj pristupati i postupiti. Uz sve to ona nije omiljena u razredu, pa ponekad lažira bolest da ne mora slušati uvrede ostalih u razredu. Ona kaže da ju to ne dira, ali dira mene i jako mi smeta što ju vrijeđaju i nazivaju pogrdnim imenima. Prije tjedan dana umrla joj je baka koju je jako voljela. Sestra joj ima problem s prehranom, pa mama ne obraća previše pažnju na nju. Molim vas odgovorite mi, jako, jako je hitno.

Draga čitateljice,

žao mi je što se nalaziš u teškoj situaciji i stvarno je pohvalno i lijepo od tebe što pokušavaš pomoći svojoj prijateljici koja očito pati i nije dobro. Samoozljeđivanje je vrlo ozbiljna stvar i ne smije se olako shvatiti te mislim da bi tvojoj prijateljici zaista trebala stručna pomoć psihologa. Ukoliko imate u školi psihologa kao dijela stručne službe, možeš joj sugerirati da se tamo javi kako bi dobila podršku koja joj je potrebna. Ako škola nema psihologa, tada je potrebno vidjeti tko bi bio u mogućnosti pomoći djevojci. Budući da ne znam u kojem mjestu živite, nažalost ne mogu vas ni uputiti na određena psihološka savjetovališta.

Budi najbolja verzija sebe.

Još jednom moram naglasiti kako je djevojci zaista potrebna stručna pomoć, a ono što joj ti možeš pružiti jest razumijevanje i prijateljstvo (što već i činiš). Sva daljnja pomoć je izvan tvojih ruku, a nužna je.

Ukoliko želiš, slobodno me kontaktiraj kako bih te mogla uputiti na adrese psiholoških savjetovališta u tvojoj blizini.

Srdačno te pozdravljam!

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.