Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

U kojoj mjeri bi 2-godišnje dijete trebale zanimati klasične igračke i igre?

Poštovana, imam dijete staro gotovo 2 godine. Zanima me u kojoj bi ga mjeri trebale zanimati klasične igračke? Obično i kad nekad uzme neku igračku, igranje traje vrlo kratko.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Zanima me je li to normalno, odnosno u kojoj dobi bi ga klasične igračke trebale zanimati više nego sada? Dijete više voli hodati, penjati se, istraživati, igrati se presipavanja vode, a izrazito voli i igru "gnjavljenja", da ga suprug i ja recimo povijamo i potom nasmijavamo, hvatamo, itd. Hvala na odgovoru!

Draga mama,

lijepo je čuti kako se Vi i suprug zabavljate i igrate sa svojim mališanom. To je dragocjeno vrijeme kada se možete još više povezati sa svojim sinom. Čini se da Vas zabrinjava što ga ne zanimaju klasične igračke (lutke, autići, figurice životinja i sl.) i kako kažete, on se s njima igra vrlo kratko. U ovoj dobi karakteristično je za djecu da istražuju, brzo mijenjaju aktivnosti, sve više ih interesira igra uloga kao što je oponašanje tate, mame ili životinja. Simbolička igra tj. igra s raznim figuricama koja ima svoj tijek i priču počinje oko 3. godine djetetova života. No, iako razvoj dječje igra ima određena pravila, što će djecu najviše zanimati ovisi o njihovoj ličnosti. Po opisu svog mališana primjećujem da je on jedan vrlo znatiželjan dječak koji uživa u otkrivanju svijeta koji ga okružuje. Pretpostavljam da je po temperamentu motorički aktivnije dijete koji se voli kretati i igrati se upotrebljavajući cijelo tijelo. Kad će ga početi više zanimati samostalna igra s igračkama sam će Vam pokazati, do tada bezbrižno uživajte u igri i vremenu provedenom sa svojim sinčićem.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.