Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako spriječiti česte upale uha kod bebe?

Poštovani, beba je stara 7,5 mjeseci, teška je 9,6 kg i duga 75 cm. Velika i napredna curica. Problem je što se noću budi svakih sat vremena i ima česte upale uha.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon što je popila antibiotik i dalje se čupa za oba uha pa smatram da s obzirom da joj rastu i dva gornja zuba je to reakcija zbog nervoze. Vidimo da puno slini pa joj dajemo i Nurofen i onda zaspi, ali nakratko. Kako spriječiti upale? Hvala unaprijed.

Diranje ušiju kod malih beba ne znači uvijek upalu. Djeca znaju ponavljati takav grif i kada su nervozna ili bez nekog posebnog razloga. No, ako zaista ima ponavljane upale uha, nužan je pregled ORL specijaliste kao prvo da se vidi ima li adenoida, tj. treće mandule. Dalje, Nurofen nije dobro ponavljano davati pogotovo ako nije sigurno da se zaista radi o značajnoj boli kod djeteta ili temperaturi. Uz to njegovo djelovanje na bol je više sati, tako da je pitanje ako se beba ponovo brzo uznemiruje radi li se uopće o boli ili nečem drugom. Za zubiće postoje blaža sredstva za smirivanje neugode, tipa Dentinox gela ili Miradent kapi i sl.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.