Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Izrazito jako grčanje kod bebe (3,5 mjeseca) koje se s vremenom pogoršava

Poštovana, molim za savjet. Beba stara tri i pol mjeseca ima od prvog dana grčeve. No, oni postaju sve gori i gori. Posljednjih dva tjedna bebu ne možemo ni nahraniti normalno.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Čim ga stavimo u naručje u položaj za hranjenje počinje napinjanje, a već nakon što povuče dva puta iz bočice, krenu i grčevi popraćeni vriskom. Dohranu stalno bacamo kao da ju proizvodimo. Prođe i po 6-7 sati da beba od muke ne jede. Pokušali smo sa svim dudama, veličine 1,2,3 (Aventove), kako bismo bili sigurni da nije do otvora. Nema razlike. Hranimo ga samo u ležećem položaju, odnosno na boku, i tad često ne pojede dovoljno, prije no što krenu grčevi. Također, tijekom jela beba jako maše rukama i nogicama, kao da se zahlikne, tj. kao da ga iznenadi mlaz, što mi nije jasno pored dude jedinice. Od rođenja beba je na miksu, dojenje i dohrana, s obzirom na to da nemam dovoljno. Iza dojenja nema takvih problema, osim što nemam dovoljno pa postane nervozan i puno podriguje, s obzirom na to da se naguta zraka. Osobno pazim na prehranu. Promijenili smo čak četiri dohrane. Upravo smo počeli s Nestle NAN AR iz razloga što osim grčeva (cjelodnevnih) i bljucka, ali ne u smislu da izbaci višak već bude sav mokar, a i ja skupa s njime. Često bljuckanje traje i sat dva nakon jela, a sada sam već u strahu ga ostaviti samoga makar otišla i na wc, s obzirom na to da kad bljucka dogodi se da mu ide i na usta i na nos. Za sada AR dohrana nije pomogla, svi simptomi su isti, ali vjerojatno treba proći tjedan, dva. Bili smo kod pedijatrice najmanje četiri puta, opisivali joj problem (svjesni smo da bebe imaju grčeve, ali ovo niti nama niti bilo kome tko vidi ne izgleda normalno), imam osjećaj da nas ne shvaća ozbiljno i uporna je u tome da je to sve normalno i OK, i da može imati grčeve do šestog mjeseca. Savjetovala nam je jedino staviti ga u malo povišeni položaj, na jastučić, no kad to napravim, beba se od grčenja digne u sjedeći položaj. Bojim se da je nešto gore od samih grčeva, no ne želi nam dati uputnicu za dodatne pretrage. Beba je prije imala stolicu svaki dan, sada svaka 3-4 dana. Odlučili smo stolicu, prvu sljedeću, provjeriti privatno u Poliklinici, te nas zanima biste li nam preporučili još koju pretragu osim provjere stolice na krvarenje?

Poštovana,

kod Vašeg djeteta može se raditi o alergiji na proteine kravljeg mlijeka, međutim bez pregleda je to teško tvrditi. U tom slučaju daju se hipolargene mliječne formule, tj. ekstenzivni hidrolizati, a majci se savjetuje također da izbjegava mliječno, a da sebi supstituira kalcij. Savjetovala bih da se javite dječjem gastroenterologu kako bi se to sve izanaliziralo i napravili popratni testovi.

prim. ALEMKA JAKLIN KEKEZ, dr.med, specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.