Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Djevojčica ne izgovara pravilno glasove "v", "l" i "r". Da li potražiti pomoć?

Poštovani, moja unučica ima četiri godine i još ne zna pravilno izgovarati glasove "v" "l" i "r", pa me zanima Vaše mišljenje, je li joj potreban logoped?

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Nije bolovala od nekih bolesti, nismo ni puno tepali kad je progovarala. Nije asocijalno dijete, rado se druži i u vrtić ide od treće godine. U vrtiću pohađa engleski jezik i ponekad riječi s ovim glasovima izgovori, ne baš tečno, ali se čuje. Vježbali smo kod kuće izgovor, ali neuspješno. S poštovanjem.

Poštovana,

jedan od najčešćih razloga zbog kojeg roditelji traže pomoć i savjet logopeda, ili dovode dijete na logopedsku terapiju, nepravilan je izgovor glasova ili dislalija. Postoji razvojna liniji glasova kod koje se zbog činjenice da se svako dijete razlikuje može tolerirati još +/- 6 mjeseci. Tako će se glas V pojaviti između druge i treće godine djetetova života, glas L između tri i pol i četiri i pol godine, dok se glas R pojavljuje između četiri i pol i pet godina. Također postoje i različiti uzroci nepravilnog izgovora glasova L i R. Ako se radi o nedovoljnoj pokretljivosti jezika terapija će biti potrebna već s četiri godine, a ako se radi samo o nezrelosti artikulatora nepravilan se izgovor može tolerirati i do pet i pol godina. Ukoliko u sljedećih nekoliko mjeseci, do napunjenja pet godina kod djeteta ne primjetite nikakav napredak u izgovoru ovih glasova obratite se za pomoć logopedu.

Stella Rožman, prof. logoped

Kabinet Korneo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.