Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Djevojčica (12,5 godina) želi biti "starija" i povjerila mi je da ima dečka

Poštovana, imam kći staru 12,5 godina.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Vrlo je fizički razvijena, pristojno se ponaša, lijepo i pristojno razgovara s odraslim osobama, odlična je učenica jer voli u svemu biti najbolja, što je ponekad nepotrebno, jer zahtjeva puno bespotrebne muke. Problem je u tome što ona jednostavno želi biti "starija" no što ustvari jest. Zanima ju moda, šminkanje, frizure i ja to sve prihvaćam kao nešto pozitivno i sve kao kroz zabavu. Međutim, radi se o tome da sam jako iznenađena i zatečena jer mi je priopćila da ima dečka iz škole koji joj se jako sviđa. Voljela bih s njom pričati o tome, molim Vas za savjet kako da postupim ispravno i kako da se postavim u tom smislu. Unaprijed hvala. Zabrinuta mama

Draga zabrinuta mama,

najbolji način da pričamo s djetetom je da razgovor teče neobavezno, da se dijete ne osjeća kao na ispitivanju. Mislim da je zaista pozitivno to što Vam je kćer uopće priopćila da ima dečka iz škole koji joj se jako sviđa – ima puno djece koja takve stvari ne govore roditeljima i na spomen teme suprotnog spola prekidaju komunikaciju.

Da bi razgovor o toj temi tekao opušteno, možete se sami sjetiti primjera iz svog djetinjstva – možete kćerki pričati o dječaku koji se Vama sviđao, o tome kako ste se onda osjećali i slično. Ako Vam se otvori, postigli ste cilj. Ako Vam se ne otvori, dajte joj vremena, nemojte forsirati. U njezinim godinama je normalno da se više otvara vršnjacima, a manje roditeljima. No to ne znači da je ne smijete pitati što se zbiva, da joj ne možete dati do znanja da ste tu ako joj treba savjet ili samo netko tko će je saslušati.

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći. Sretno!

Kristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Centar Budi svoj

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.