Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Dječak ima virozu na virozu i stalno povraća, a nitko u tome ne vidi problem

Poštovani, krenut ću s pričom od nekog početka. Prije godinu dana došli smo privatno u Polikliniku Helena, sa sinom koji nije dobivao na kilaži te je stalno povraćao.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Napravili smo patch test, vensko vađenje na KM, jaja, orašaste plodove i još nekoliko stavki. Sve je bilo negativno, nisu imali potrebe raditi druge testove. Pedijatrica nije bila zadovoljna njegovim porastom te nam je prepisala Nutrini za dobivanje na kilaži.

Dijete sada ima skoro 2 godine i jedva nekih 10 kg, no nije niti tu problem. Problem počinje što unazad točno jedan mjesec ima virozu na virozu, 14 dana temperaturu, 3 x na Zaraznoj i sve upućuje na virozu (kašalj, temperatura, nos curi), međutim on povraća nekoliko puta dnevno i nitko u tome ne vidi problem. Ne znam što i kako dalje? Da li je alergija? Da li je to samo zato jer se on zakašlje i povrati? Primijetila jesam da mu je nakon KM "lošije", međutim još me brine što imam osjećaj da mu počne biti zlo, u istom momentu počne "cviliti", preznoji se, problijedi (baš kao da mu je slabo) i doslovno se natjera da kašlje i povrati.

Kažu da su mu uvećane tonzile ali ja opet napominjem da on taj "problem" ima doslovno od rođenja. Da li je moguće da je refluks ili nešto? Molim vas za savjet, gdje i kome se obratiti, odakle sad opet krenuti s pretragama. Srdačan pozdrav, mama Tea.

ODGOVOR:

Poštovana,

ovo može biti takozvana postviralana gastropareza, gdje se nakon viroze još neko vrijeme javljaju probavne teškoće, radi narušene cjelokupne peristaltike uslijed prethodne bolesti. Tako dijete još neko vrijeme (i 3 pa i 4 tjedna iza viroza) može imati mučninu i povremeno povratiti što se spontano smiruje. No, ukoliko se to ne smiri, tada preporučujem da se opet javite dječjem gastroenterologu, makar se ponovile neke pretrage i učinile nove da se razjasni je li što drugo u podlozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.