Budi najbolja verzija sebe.

Dječak ima poteškoće sa čitanjem i pisanjem. Radi li se o disleksiji i/ili disgrafiji?

Poštovani! Postavit ću pitanja vezana za mog nećaka. Naime, dječak ide u drugi razred OŠ i ima ogromnih problema s učenjem.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Problem se očituje u činjenici da nije uspio svladati slova, da mu kod čitanja teksta treba vremena da se prisjeti koje je koje slovo da bi išta spojio u rečenicu i pročitani tekst prije zapamti napamet, nego li ga čita s razumijevanjem. Što se tiče brojeva, još uvijek miješa 4 i 9. Prvi je razred prošao s 4, ali u drugom su problemi nemili. Učiteljica je pozvala sestru na razgovor i predložila joj da maleni uči po posebnom programu. Ona je očajna, a meni glavom prolazi misao da se ne radi ovdje možda o disleksiji i disgrafiji?

Sestra isto tako govori da nekad napiše zadaću u krtkom vremenu i bez ikakvih problema, a nekad se to pisanje pretvara u mučenje za oboje, jer jednostavno kao da mu pada koncentracija i ne razmišlja koliko bi možda trebao. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i jedva čekam vidjeti Vaš savjet, jer vidim da je sestra stvarno zabrinuta i očajna. Hvala Vam! teta

Draga teta,

Jako je lijepo od vas što se javili i što želite pomoći Vašoj sestri koja je zabrinuta zbog poteškoća svoga sina. Teško je reći na temelju vašeg opisao o čemu se točno radi, odnosno jesu li Vaše sumnje o disleksiji i disgrafiji opravdane, stoga ću vam navesti neke informacije koje bi vam mogle pomoći da se sami približite odgovoru.

Naime, neki vidljivi simptomi disleksije i disgrafije su sljedeći: - teškoće pri čitanju (nepovezivanje slova, slovkanje) - teškoće pri pisanju (izostavljanje slova, zamjena slova ili slogova) - teškoće u razumijevanju teksta - teškoće u pronalaženju primjerenog značenja riječi - neuredan rukopis - teškoće pri izražavanju misli u pisanom obliku - pogrešno ponavljanje onog što čuje - teškoće pri korištenju zamjenica i priloga

Iako se većina ovih simptoma javlja kod velikog broja djece koja zapravo nemaju disleksiju, ti simptomi su kod osoba s disleksijom jače izraženiji, češće se javljaju te duže traju. Zato je važno obratiti pažnju i na to javljaju li se uvijek iste karakteristične pogreške, kao što su npr. nesposobnost povezivanja glasa sa slovom, poteškoće povezivanja glasova i slogova u riječi, zamjenjivanje sličnih slova (grafički ili fonemski sličnih), pogreške u strukturi, tj. premještanje redosljeda, umetanje ili izostavljanje slova u riječima, zamjene riječi (pogađanje u čitanju), teškoće u praćenju slovnog ili brojčanog niza, vraćanje na već pročitani red ili preskakanje redova... Također, dolazi i do toga da djeca miješaju međusobno slične brojeve, kao što ste Vi naveli da Vaš nećak miješa brojeve 4 i 9. Uz to, često se javlja problem s urednošću rukopisa kao i nesigurnost vezana uz orijentaciju u prostoru (lijevo – desno, gore -dolje) i vremenu (jučer – danas – sutra).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Za djecu s disleksijom i disgrafijom, praćenje nastave prema redovnom programu ponekad može biti teško savladivi izazov. To za posljedicu može imati frustriranost, ali i nezadovoljstvo sobom što može dovesti do brojnih drugih nepoželjnih stanja i ponašanja. Zato je vrlo bitno na vrijeme prepoznati disleksiju i disgrafiju kako bi se, zajedničkom suradnjom roditelja, učitelja i stručnjaka (logopeda), simptomi ublažili. Djeca u nižim razredima ponekad mogu uspješno prikriti svoje teškoće čitanja i pisanja pa se prave teškoće mogu javiti tek kasnije. Ukoliko dječak ima poteškoća s praćenjem redovne nastave pohađanje nastave prema posebnom programu moglo bi mu olakšati usvajanje gradiva kao i dugoročno imati bolje posljedice nego da dječak postiže neuspjeh prema redovnom programu i pritom još ne uspijeva pratiti gradivo. Više informacija o samom postupku te o pravima djece s disleksijom u osovnoj školi možete naći na sljedećem linku: http://www.hud.hr/w-tekstovi/w-prava.html#OS.

U svom upitu, spomenuli ste i da se ponekad javljaju problemi s pisanjem domaće zadaće. S obzirom da niste naveli kakav je dječak inače, ne vezano uz školske obaveze teško je zaključiti nešto o njegovu temperamentu te u skladu s tim predložiti na koje načine bi mu se moglo olakšati učenje i pisanje zadaće. Spomenuli ste jedino da ponekad bez problema i ukratkom vremenu napiše zadaću, a ponekad to postaje pravo mućenje. U tom slučaju trebalo bi razmislilti o tome što je drugačije u tim situacijama – radi li se o tome da je zainteresiran samo za neke predmete, a za neke druge nije? Ili je možda to vezano uz mjesto gdje piše domaću zadaću (npr.ako ju nekad piše u dnevnom boravku, a nekad u sobi)? Ili uz vrijeme (nekada ujutro, nekada navečer)? Puno je još faktora koji mogu varirati te bi bilo dobro kada bi Vaša sestra uočila što više njih koji se razlikuju u situacijama kada pisanje zadaće prođe dobro i kada ne prođe dobro.

Nadam se da ste u ovom odgovoru dobili neke korisne informacije. Ukoliko se kod Vašeg nećaka i radi o disleksiji primjerenim pristupom te se poteškoće mogu uspješno savladati. Ono što je još važno napomenuti jest da disleksija nije bolest već poteškoća vezana uz čitanje i pisanje koja se javlja kod otprilike 10% populacije i nije rezultat smanjene inteligencije ili lošeg ponašanja i motivacije. U prilog tome ide i informacija da su brojni nadareni, kreativni i izrazito uspješni ljudi imali disleksiju (Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Hans Christian Andersen...).

Lijepi pozdrav,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Tea Knežević, univ.bacc.psyh.Centar Proventus

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.