Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Dječak (14 mjeseci) odbija kravlje mlijeko i sve mliječne proizvode

Poštovani, dječak je 14 mjeseci. Dojen je do prije 7 dana. Odbija piti kravlje mlijeko u bilo kakvom obliku, uključujući čokolino, keksolino, pudinge, čokoladno mlijeko, griz na mlijeku.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Mlijeko mu pokušavamo dati već dva mjeseca i svaki dan nudimo, međutim uporno odbija. Kako bi nadoknadili manjak kalcija svaki dan od Prekida dojenja se potrudim dati mu oko:- 2,5 dl jogurta (oko 100 ml grčkog i oko 150 ml običnog)- 20 g maslaca- 20 g sir (parmezan, ementalac)- 30 g kinder mliječne čokoladeInače se normalno razvija, zdrav je, ne plače često i dobro spava. Ima 12 kg i 85 cm. S prekidom dojenja nije počeo gubiti na težini. Jede raznovrsnu hranu, žitarice, voće i povrće. Najviše voli i najčešće jede pileću juhu, kuhani krumpir, špinat, mahune, mrkvu, zobene pahuljice, žgance i rižu. Inače je od rođenja alergičan na gotovu kupovnu dječju hranu uključujući sve mliječne formule, kašice i sokove (očitovalo se crvenilom i bubuljicama na licu, začepljenim nosom i ponekad proljevom). Pretpostavili smo da je alergičan na neki konzervans, vitamin ili drugi dodatak dječjoj hrani, pa smo prestali davati. Nismo radili testiranje. Na kravlje mlijeko kad ga natjeramo da malo popije nije pokazao nikakvu alergijsku reakciju, kao ni na jednu vrstu hrane za odrasle. Dajem mu 4 kapi vitamina D na žlicu svaki drugi dan, prije obroka s jogurtom. Zanima me da li je nužno da dijete pije mlijeko i da li dovoljno kalcija dobiva uz ovakvu prehranu i trebamo li ga tjerati da pije iako plače. Te da li je mlijeko nužno iz nekih drugih razloga? Da li bi s popisa iznad nešto trebalo izbacili ili bi se nešto trebalo dodati. Smiju li djeca piti jogurt u toj količini? Nada

Poštovana,

nikako, ni u kojem slučaju nema potrebe dijete siliti da jede ili pije bilo koju namirnicu! Ukoliko suplementirate kalcij i vaše dijete jede dovoljne količine mesa, ribe i jaja, nema potrebe za niti jednom kapi mlijeka. Za dijete vaše dobi bilo bi dobro da ima 3x tjedno crveno meso, 2x tjedno ribu i 2x tjedno jaja, kao osnovni dio glavnog obroka. Nema potrebe djete tjerati na konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda. Uzmite kalcij citrat adekvatan za djecu i suplementirajte u količini oko 400 do 600 mg na dan. Maslac, sir i dr. ako voli jesti neka slobodno konzumira koliko i kad želi.

Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

nutricionistica/specijalistica za kliničku dijetetiku i metabolizam

Klinika za dječje bolesti Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Definicija hrane d.o.o.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.