Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Djeca se moraju priviknuti da sad imaju svoju sobu i moraju sama spavati. Kako im pomoći?

Dobar dan! Uskoro selimo u novi stan gdje će djeca imati svoju sobu. Dosad su spavali s nama  jer nismo imali drugog izbora. Vesele se i novom stanu i krevetu na kat. Pričam im o tome.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Moj plan je da legnem s njima i uspavam ih, a onda odem u svoju sobu, a ako se noću probude da ih opet odvedem u njihov krevetac, iako su oboje čvrsti spavači i nikad se ne bude noću. Zanima me hoće li to biti pre naglo za njih, jer baš i ne vidim neko drugo rješenje. Kćer ima 4 godine, a sin 6. Snježana

Draga mama, svakako mi je drago vidjeti da razmišljate unaprijed kako svojoj djeci olakšati veliku životnu promjenu. Činjenica je da je preseljenje u novu sobu za svako dijete dodatna promjena, a kod vas se radi i o preseljenju u novi stan. Nekoj djeci promjena može biti manji ili veći stres. Isto tako promjene su sastavni dio života te uz veću ili manju podršku odraslih djeca uče kako se nositi s njima odnosno adaptirati na njih. Bitno je prepoznati potrebe djece, pratiti njihov tempo te im stvoriti osjećaj sigurnosti da ste vi tu bez obzira na novu sobu, stan. Neki od korisnih savjeta mogu biti da djeca prije spavanja imaju istu rutinu: pranje zubića, pidžama, maženje, možda priča za laku noć nakon čega ušuškate djecu u krevet i date im do znanja da ste tu ako ih bude strah. Isto tako korisna stvar su prijelazni objekti nešto što je djeci bitno poput najdraže igračke, dekice i slično s čim dijete može zaspati i što će ga „čuvati“ tijekom noći. Također bilo bi poželjno da djeca nisu navečer izložena jako stimulirajućim aktivnostima (npr.TV). Uz sve ove praktične savjete važno je da u cijelom tom procesu Vi budete što opušteniji da djeca ne osjete vašu napetost kako bi prije spavanja bila što opuštenija. Nadam se da će Vam nešto od spomenutih savjeta koristiti i sretno!

Dajana Blažević, magistra psihologije

Centar Proventus

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.