Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Dijete (9,5 godina) ima problema s regulacijom stolice

Poštovani, imam sina starog 9,5 godina. Problem je u tome što još uvijek kaka u gaće. Kao mali je išao normalno, ali u drugoj godini života odjednom više nije htio.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Ponekad kada vidim da je svjež izmet na gaćama potjeram ga na wc, ali se sam nikada ne sjeti otići. Pitala sam ga da li osjeća da mora na wc, kaže da. Bila sam kod psihologa, koji mi je dao savjet da on svoje gaće pere sam te da će mu se s vremenom zgaditi, ali to se do sada nije dogodilo. Molim Vas za pomoć. Unaprijed hvala.

Draga mama,

žao mi je čuti što Vaš sinčić ima problema s regulacijom stolice. S obzirom na duljinu trajanja i dob vjerujem da ga to zasigurno jako muči. Takvo stanje svakako nije dobro za Vašeg sina jer ne samo da vjerojatno osjeća veliku neugodu već to zasigurno djeluje i na njegovo samopoštovanje.

S obzirom da je problem regulacije stolice vrlo često vezan uz emocionalni razvoj djeteta preporučila bih Vam da se svakako ponovo javite psihologu kako biste zajednički pronašli uzrok, ali i rješenje, ovog problema. S obzirom na informacije koje ste naveli nije moguće reći zbog čega točno Vaš sin i dalje kaka u gaće, ali što mu je u ovom trenutku potrebno je Vaša podrška i razumijevanje.

Svakako izbjegnite kažnjavanje ili bilo kakvu kritiku usmjerenu na ovaj njegov problem. Kritika stvara još više neugodnih emocija poput srama, krivnje, ljutnje što samo može odužiti rješenje problema. Ako se to ponovi jednostavno nemojte tome pridavati pažnju, komentari poput „to nije lijepo“ ili „ti si već velik za to“ mogu mu dodatno pojačati stres i neugodne emocije te posljedično produžiti cijeli proces. Samo mu dajte do znanja da nije strašno to što se se dogodilo (npr. mirnim tonom recite „Nema veze“) te ga uputite da se presvuče. Pokušajte biti svjesni svake rečenice koju ćete izgovarati u tom razgovoru, budite vrlo oprezni da ne pošaljete otvorenu ili skrivenu kritiku ili prijetnju. Time ćete maknuti dodatan fokus na neugodne emocije kada mu se to dogodi. Naime, djeci je ponekad teško izraziti na verbalan način što je to što ih muči jer nekada ni sami na svjesnoj razini ne znaju odgovor. Ipak, kroz drugačije pristupe i tehnike moguće je doći do odgovora i razumjeti svijet koji se krije u njemu.

Ako ćete trebati dodatne konzultacije možete se javiti i nama u Centar Proventus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jelena Borić, magistra psihologije

Centar Proventus

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.