Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Beba (7 mjeseci) ima već sedmu urinoinfekciju uzrokovanu bakterijom klapsielli esbl. Kako se riješiti bakterije?

Poštovani, imam bebu od 7 mjeseci. Sa 6 tjedana dobio je prvu urinoinfekciju. Ustanovilo se da ima valvulu stražnje uretre i hidronefrozu 3. stupnja.

shutterstock_1735801265.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Valvula je operirana, no on svaka 4 tjedna dobije novu urinoinfekciju i urinokultura pokaže da se radi o klapsielli esbl. Ovo nam je sedma upala u sedam mjeseci. Postala je rezistentna na većinu antibiotika. Što dalje? Kako se riješiti bakterije?

Poštovana, kod Vašeg djeteta ako je operiralo valvulu stražnje uretre i ima obostranu hidronefrozu III stupnja uz stalne bakterijurije (pitanje je da li su to uroinfekcije kako Vi kažete ili samo bakterijurije) postoje još brojna pitanja, no glavna su ima li ili nema vezikoureteralni refluks i kakva je funkcija mokraćnog mjehura. Dakle, potrebno je dopuniti obradu cistografijom i urodinamikom jer se bakterija ne možete riješiti ako funkcija mjehura nije uredna što je često prisutno kod valvule stražnje uretre. Preporučam Vam pregled nefrologa u ustanovi u kojoj se navedene pretrage mogu učiniti nakon što se sagledaju svi dosadašnji nalazi kod Vašeg djeteta i uzme dobra anamneza uz klinički pregled.

Iva Palčić

dr.med, spec.pedijatar, uži specijalist pedijatrijske nefrologije

Poliklinika za dječje bolesti Helena

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.