Budi najbolja verzija sebe.

Riješite se samokritiziranja i negativnog razmišljanja

Zauvijek se riješite obrazaca ponašanja koji mogu zavladati vašim životom

Budi najbolja verzija sebe.

Samokritiziranje i slabo samopouzdanje mogu doslovce djelovati na svaki aspekt vašeg života – radilo se o vezama, vašem poslu ili zdravlju.

Čak i u slučaju da ste bili izloženi negativnim kritikama još od djetinjstva, postoje načini na koje se jednom zauvijek možete riješiti samokritiziranja i slabog samopuzdanja. Promjena načina razmišljanja može učiniti čuda za vaše samopouzdanje, a jednostavne tehnike koje ćemo predložiti je lako provoditi - sve što vam doista treba je upornost i želja za promjenom.

Korak 1.

Pratite i osvijestite svoje misli – možda niti sami niste svjesni koliko negativno razmišljate. U ovom prvom koraku samo pratite svoje misli tijekom dana kako biste mogli zaključiti ima li većina vaših misli pozitivan ili negativan predznak i jesu li obilježene strahom u bilo kojem njegovu obliku. Posebice pratite svoje iracionalne misli koje preuveličavaju problem i nemaju utemeljenost u realnim životnom situacijama.

Korak 2.

Pratite promjene na tijelu – pratite pozorno kada vaše misli prelaze u negativne. Negativne misli često će pokrenuti fizičku ili emotivnu reakciju ili pak promjenu u ponašanju. Fizičku reakciju može predstavljati grčenje mišića, bolovi u ramenima i vratnoj kralježnici, ubrzan rad srca, problemi sa želucem, pojačano znojenje ili poteškoće sa spavanjem.

Emotivne reakcije uključuju probleme sa koncentracijom, depresiju, anksioznost, ljutnju, tugu, nervozu, osjećaj krivnje ili zabrinutosti.

Promjene u ponašanju uključuju prejedanje, izbjegavanje zadataka, rad više od 10 sati dnevno, pretjeranu želju za osamljivanjem ili pak za društvom, opsesije u vezi, stalno okrivljavanje drugih za svoje probleme itd.

Korak 3.

Prepoznajte obrasce koje ponavljate godinama - postoje obrasci koji vam pokazuju da mislite negativno te da imate značajnih problema sa samopouzdanjem, iako ih možda niste niti svjesni. Ovdje su načini na koje ćete moći prepoznati te obrasce:

 • Razmišljate crno-bijelo - crno-bijelo razmišljanje pouzdan je znak da imate problema sa samopouzdanjem. (Ako ne uspijem izvršiti ovaj zadatak – samo ću potvrditi da sam totalni promašaj.)
 • Vidite samo negativnu stranu osoba ili situacija ( Zadatak je pretežak i svi su protiv mene tako da sigurno neću uspjeti.)
 •  Skloni ste svoj uspjeh pretvoriti u neuspjeh (Ovo sam uspjela napraviti, samo zato što se radilo o laganom zadatku).
 • Donosite negativni zaključak s premalo dokaza koji bi ga podupirali (npr. Prijatelj mi nije odgovorio na e-mail. Sigurno se ljuti na mene.)
 • Zamjenjujete osjećaje za činjenice (Osjećam strah pa sigurno nešto ne štima s ovom ponudim za posao.)
 • Konstantno se podcjenjujete – ponekad čak možete koristiti i duhovitost u samopodcjenjivanju koja će nasmijati vaše kolege ili ukućane


Korak 4.

Promijenite vaše misli i uvjerenja!  Jednom kada ste prepoznali negativno razmišljanje koje vas ograničava da ostvarite pune kapacitete svojih sposobnosti – vrijeme je da ih se polako počnete rješavati. Pronađite konstruktivne načine kako biste negativno pretvorili u pozitivno i jednom zauvijek stekli samopouzdanje.

Potrebno je i vrijeme i golem trud za naučiti kako izbjeći uznemirujuće misli budući se misli najčešće javljaju spontano ili automatski i teško se mogu kontrolirati, ali postoje neke strategije koje vam mogu pomoći:

 • Izjavljujte pozitivne sugestije – odnosite se prema sebi s poštovanjem i ljubaznošću u čemu vam mogu pomoći i pozitivne sugestije (Ja to mogu! Znam da se mogu nositi s tom situacijom! Ja vrijedim!)
 • Oprostite samom sebi – svatko od nas čini pogreške i ljudski je griješiti. Oprostite si sve pogreške koje ste načinili zajedno s onima koje ćete tek učiniti i prestanite s osjećajem grižnje savjesti jednom zauvijek
 • Izbjegavajte MORAM u svojim izjavama – radije koristite IZABIREM (Izabirem odlaziti na posao umjesto Moram na posao). Izabirem javlja vašoj podsvijesti da niste žrtva okolnosti već onaj koji upravlja svojom sudbinom.
 •  Usredotočite se na pozitivno - upitajte se Što sam to u posljednje vrijeme dobro napravila? Ili Koje su moje pozitivne osobine koje mi trebaju za obavljanje ovog zadatka?
 • Prigrlite negativne misli – umjesto da izbjegavate negativne misli, radije ih osvijestite i upitajte se Zašto sam na to sada pomislila? Postoji li realna utemeljenost za ovu misao?
 • Ohrabrite se i priznajte da ste na dobrom putu već samim razmišljanjem o svojim problemima
 • I za kraj – Dajte si vremena. Ako ste usvajali negativne obrasce ponašanja cijeli svoj život, iluzorno je očekivati da ćete ih promijeniti preko noći. Dajte si vremena, budite ljubazni prema sebi i nagradite se za svaki korak na ovom dugotrajnom putu.


Autor: Josipa Kovač
Preuzeto s: Naturala.hr
Foto: © James Peragine - Fotolia.com

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.