Budi najbolja verzija sebe.

Dao je otkaz i u svom dvorištu u srcu Zagorja otvorio Park znanosti - jedinstvenu atrakciju za male i velike

Kad je u Londonu posjetio znanstveni muzej koji ga je oduševio svojim interaktivnim i zabavnim pristupom, Luka je odlučio nešto slično napraviti i u Hrvatskoj. Pet godina kasnije nastao je - Park znanosti

Budi najbolja verzija sebe.

Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara, kako odsvirati himnu Europe u hodu i može li se naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu samo su neka od pitanja čije odgovore sve dobne skupine, a osobito najmlađi, posljednje dvije godine mogu saznati u Parku znanosti

Park znanosti nalazi se tridesetak kilometara od Zagreba, točnije u zagorskom gradiću Oroslavju i jedini je interaktivni park u cijeloj Hrvatskoj u kojem mali i veliki posjetitelji posjetitelji kroz igru i zabavu mogu naučiti zakone fizike, kemije, matematike, biologije, astronomije, pa čak i psihologije.


Za sve je zaslužan 38-godišnji Luka Veverec, koji je ideju o Parku dobio još 2013. godine, kada se počeo baviti osmišljavanjem, izvedbom i nuđenjem jedinstvenih autorskih interaktivnih edukativno-zabavnih eksponata namijenjenih opremanju šetnica, parkova i dječjih igrališta, a nakon četiri godine bespoštednog rada i usavršavanja eksponata kao i svakodnevnog osmišljavanja novih, odlučio urediti Park znanosti kao jedinstvenu atrakciju u Hrvatskoj te vrata službeno otvorio u travnju 2018. godine.

Luka je inače inženjer građevine, a nakon što je pet godina radio u struci, dao je otkaz na poslu u kojem nije pronašao ispunjenje te s curom krenuo na šestomjesečno putovanje Europom. I upravo tu je sve počelo jer kada je u Londonu posjetio znanstveni muzej koji ga je oduševio svojim interaktivnim i zabavnim pristupom - odlučio je tako nešto napraviti i u Hrvatskoj

Budi najbolja verzija sebe.Kroz godine u kojima je skupljao znanja, u krajnjem slučaju i financije, odlučio je projekt podići na stepenicu više i u dvorištu obiteljske kuće stvoriti Park znanosti. Zašto baš ta lokacija? Kako mi govori Luka, 'ona se sama po sebi nametnula...kaj buš bolje od prostranog dvorišta u zelenom, mirnom okruženju u kojem sam krojiš i određuješ pravila uređenja, ponašanja i sadržaja'.  

I upravo u tom prekrasnom zelenom okruženju trenutno se nalazi 30 pomno osmišljenih edukativnih eksponata koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti ili dodirivati i tako spoznati kako i zašto određeni funkcionira. "Postavljamo si pitanje kako na interesantan, drugačiji, svima razumljiv, a pritom i zabavan način predstaviti određeni zakon ili pojavu. Kada se još k davanju odgovora uključe vrhunski suradnici - rezultat je zajamčen", govori Luka i dodaje kako su pozitivni dojmovi ono što ga najviše motivira i veseli u svakodnevnom poslu. 

"Iskrene reakcije djece i starijih naša su najveća hrana i potvrda dobrog puta kojim kročimo. Navodim primjer koji se višestruko ponavlja: kada nas klinci s vrtićem ili školom u sklopu organiziranog školskog izleta posjete, nedugo zatim ta ista djeca dovode svoje roditelje, bake i djedove u Park da im oni pokažu stvari koji su naučili."I iako Park zasad pokriva pet tisuća kvadratnih metara, trenutno su u fazi proširenja s novim sadržajem. "Pritom smo uz postojeće izveli nove eksponate, izveli smo amfiteatar u zelenom okruženju u kojem se odvijaju radionice, ljetni kamp, predavanja, filmske projekcije, predavanja, proslave rođendana. Pred nama je 12.000 m2 zelenog prostora na kojem ćemo korak po korak realizirati svoje ideje", govori mi Luka i dodaje: "Detalje otkrivati neću, već pozvati čitatelje da nas posjete sa svojim najmlađim istraživačima!"

Radi situacije u kojoj se svi nalazimo, trenutno su nešto manje posjećeni, no optimistični Luka govori kako su to prihvatili kao veliki izazov i svim snagama se trude da ljudi čuju za njih i posjete ih u mirnom, zelenom okruženju u prirodi.  I zato - pravac u Zagorje na jedan (konačno) zabavan sat znanosti! 

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.