Budi najbolja verzija sebe.

10 važnih stvari koje moraš napraviti prije razgovora za posao

Dobra i temeljita priprema ključna je za svaki razgovor za posao

Budi najbolja verzija sebe.

Postoji puno toga što možeš poduzeti prije (i nakon) intervjua kako bi ostavila dobar dojam. Malo vremena i koncentracije za pripremu intervjua unaprijed može ti pomoći u dobivanju željenog posla.

Neke od tih priprema uključuju istraživanje posla i tvrtke u koju idete na razgovor, kako vježbati pitanja i odgovore za intervju, kako se odjenuti i što napraviti nakon intervjua...

U nastavku slijedi niz koraka koje bi trebala poduzeti kako bi maksimalno povećala svoje šanse za uspjeh!

1. Najprije saznaj nešto o firmi i čime se bave. Pitat će te “Jeste li čuli za nas?”, pa će biti bolje da zaista možeš pozitivno odgovoriti na to pitanje. Možeš upotrijebiti internet da saznaš nešto o njima. Ispast ćeš  neozbiljna i nepripremljena ako ne saznaš ništa o svojim budućim poslodavcima. Detaljno prouči opis svog posla kako bi ga zaista dobro razumjela. Također je vrijedno istražiti vijesti ili aktivnosti koje se odnose na određeni posao ili tu cijelu branšu, jer to pokazuje zanimanje.

2. Obavezno se prisjeti što si točno sve radila na svojim zadnjim poslovima. Bit će loše ako te pitaju na kojem si projektu i što si točno posljednje radila (i zašto si to odradila kako jesi), a ti se ne sjećaš o čemu je bio projekt niti kako se zvao.

3. Pripremi svoja pitanja za njih. Kada te osoba koja nudi posao upita imaš li ti kakva pitanja (a hoće) pokaži da si se pripremila i da imaš pitanja.  To pokazuje da si spremna, entuzijastična i predana poslu. Pokušaj smisliti manje očita, ali zanimljiva pitanja kojima ćeš se izdvojiti od drugih kandidata.


4. Podsjeti se vještina koje znaš, a oni ih trebaju. Postoji mogućnost da će ti postavljati pitanja ili te čak testirati. Ponekad se teško sjetiti nečega što si radila prije dvije godine, ali morat ćeš se potruditi. Zagrij stolicu ako se nadaš dobiti taj posao.

5. Odjeni se lijepo, ali ipak ne preupadljivo. Odijelo je u redu, ali skupocijeni sat i puno nakita - baš i nije. Ne treba ni spominjati da neće dobro izgledati ako obučeš majcu sa dubokim dekolteom u kojem vam ispadaju grudi. Umjerena budi i s parfemom. Treba li govoriti da ne bi smjela večer prije izaći i napiti se ili otići u restoran sa hranom koja bi na bilo koji način mogla utjecati na tvoju pojavu? Bez češnjaka!

6. Nemoj čekati kod kuće da kreneš u zadnji čas na intervju. Nikako ne smiješ zakasniti. Prvo pravilo u mnogim firmama je točnost. U ovom slučaju ti prodaješ sebe, svoje usluge i svoje sposobnosti - pa i točnost mora biti jedna od njih. S druge strane, nemoj se pojaviti ni prerano jer ćete izgledati previše zainteresirani.

7. Ako imaš agenciju koja te šalje na razgovor pokušaj saznati jesu li slali još koga i ako jesu neka pokušaju saznati kakav je bio intervju i kakvi su ispitivači. Tvoji agenti će ti pomoći iako su poslali još nekoga na razgovor. Oni su vjerojatno već razgovarali za poslodavcem i mogu ti dati svoje mišljenje o njima.

Budi najbolja verzija sebe.


8. Ako poznaješ nekog tko radi u tom poduzeću, kontaktiraj tu osobu da saznaš nešto više o firmi i ljudima koji će te intervjuirati. Ako ne znaš nikog tamo, raspitaj se kod svojih poznanika da saznaš nešto više o tvrtci.

9. Nemojte planirati nikakve velike obaveze na dan prije i sam dan razgovora kako bi mogla biti  potpuno usredotočena na njega. Naravno, živci će ti početi raditi, ali pokušaj ostati mirna i samopouzdana. Duboko udahni i prakticiraj pozitivne, afirmacijske misli u svom umu.
Uvjeri se da si ti najbolja osoba za taj posao i da će biti sretni ako te dobiju. Tvoje će samopouzdanje izbiti na površinu. Ovo ćeš postići pripremama za razgvor. Nema ničeg iritantnijeg od propalog razgovora zbog činjenice da nisi dala dobar odgovor na nešto što si trebala znati – osobito ako si duže vrijeme bez posla.

10. Prvi dojam puno govori. Tako da čim se upoznaš s osobama s kojima ćeš razgovarati oko svog budućeg posla pobrini se da izgledaš  i djeluješ pristojno, profesionalno i uljudno. Uspravi se, nasmiješi se, uspostavi kontakt očima i čvrsto se rukuj. Pozdravi ih i predstavi se, i kaži kako ti je zadovoljstvo upoznati ih i zahvali im što su odvojili vrijeme da te vide i popričaju s tobom. Pozornost na pojedinosti može znatno pridonijeti osiguravanju tvog posla iz snova!

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.