Body positivity

Mama iz Splita poručila: 'Kad ti kažu - debela, ti ne reci ništa i guraj dalje po svom'

Ana Fatić iz Splita objavila je fotografiju sebe u kupaćem kostimu s ciljem da pomogne drugim ženama, djevojkama i djevojčicama koje se bore sa svim onim 'društveno prihvatljivim' slikama i standardima zbog kojih se srame svog tijela

Nekada, ne tako davno, bila je uobičajena praksa da na društvenim mrežama, časopisima ili televiziji ne vidimo ništa osim vitkih, 'društveno prihvatljivih' tijela. Reklamiranje odjeće i proizvoda za šminkanje, glavne uloge u romantičnim komedijama, uspješni poslovi i veze te sposobnost općenitog postojanja u društvu sa svim privilegijama koje si vitki mogu priuštiti.

Međutim, ono čemu svjedočimo tijekom posljednjih nekoliko godina velik je pomak u načinu na koji su tijela predstavljena u medijima i u društvu. Svakako, pozitivna slika o tijelu nešto je o čemu sve više slušamo, čitamo i gledamo, ali i dalje ne u dovoljnoj mjeri.

Zbog toga nas iznimno veseli kada naiđemo na hrabre žene poput Ane Fatić.

Ova 31-godišnja mama iz Splita objavila je fotografiju sebe u kupaćem kostimu s ciljem da pomogne drugim ženama, djevojkama i djevojčicama koje se bore s onim istim 'društveno prihvatljivim' slikama i standardima zbog kojih se srame svog tijela. Ana ima poruku za sve njih, zapravo - za sve nas jer njezine riječi svima su nam prijeko potrebne.

'Za ovu fotografiju je trebalo najkraće vremena da je napravim, a najdulje da je objavim'

Tim riječima započela je svoju objavu i nastavila: "…Nekome će biti gadljiva, nekome nezanimljiva, nekome pomoć, nekome predmet sprdnje, a meni…Meni je ovo sve u ovom trenutku. I zato želim s njom pomoći svakoj ženi, djevojci i djevojčici koja se bori, srami i koju boli- ruganje, skidanje u kupaći kostim, nastavite niz same, tu materijala ne manjka."

Da je njezina objava toliko snažno odjeknula, dokazuje veliki broj lajkova i motivirajućih komentara samo dva dana nakon, ali i brojne poruke koje neprekidno dobiva:

"Iskreno, očekivala sam reakciju žena koje me prate i možda još pokoje nove osobe kojoj objava znači iz bilo kojeg razloga, ali u ovolikom broju, zbilja ne. Na jedan način osjećam ponos jer nas je toliko u istoj priči i zajedno smo jači u svemu, a opet s druge strane i tužno, jer mi direct vrvi porukama koje pričaju sve o teškim kompleksima koji ljude drže u "zatvorima", debljini koja je potaknuta hormonskim poteškoćama, pričama o emocionalnom prejedanju pa i koliko je muškarcima teško. Oni "moraju" biti jaki i to je to, a to je užasno", rekla nam je i dodala: "Mislim da dok smo živi imamo pravo na promjenu."

Potpisujemo svaku riječ. Bravo, Ana!

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.