Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Inspiracija svima nama

Ova Austrijanka još je u 19. stoljeću za mir u svijetu i feminizam učinila doista mnogo

Bertha von Suttner bila je revolucionarka, humanitarka i velika ljubav Alfreda Nobela, a i sama je postala prva žena s osvojenom Nobelovom nagradom za mir

BeFunky-collage.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Žene koje su mijenjale povijest

Jedna od ljepših stvari koje možemo u životu raditi je pomagati drugima, a toga je bila svjesna i Bertha von Suttner , prva žena na svijetu koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir. Životni moto ove poznate mirotvorke i književnice bio je – „Nakon voljeti, pomagati je najljepši glagol na svijetu“, a prema tom sloganu je doista i živjela.

Image
Snažna žena

Životna priča Marije Montessori, žene koja je promijenila obrazovni sustav

Strastvena aktivistica, radikalna organizacijska pacifistica i spisateljica, Bertha je rođena 1843. u Pragu kao kći generala austro-ugarske vojske. Studirala je glazbu i jezike, čitala gotovo halapljivo i uživala u aktivnom socijalnom životu začinjenom čestim putovanjima. U kasnim dvadesetima odustala je od sna da postane operna pjevačica i prihvatila namještenje kao guvernanta za četiri djevojke u obitelji von Suttner. Nakon romantične veze s mladim barunom von Suttnerom, odlučuju se na tajno vjenčanje koje je rezultiralo devetogodišnjim egzilom u Kavkaz. Financirali su se, osim pisanjem, podučavajući jezik i glazbu.

Tako je već u ranoj mladosti dokazala kako je nepopravljiva romantičarka i idealistica koja nije dopuštala da joj društvene norme nalažu što da radi i kako da živi. Upravo suprotno, Berthu von Suttner su upravo njezina nesmiljenost, velika energija i žar kojim se odlikovao njezin rad učinile je jednom od najpoznatijih žena toga vremena.

Nakon prihvaćenja von Suttnerove obitelji, 1885. godine, bračni par von Suttner vraća se u Austriju, gdje Bertha piše većinu svojih knjiga, kao i mnoge romane. U to je vrijeme njihov život bio usmjeren isključivo na književnost, ali njihovo upoznavanje s organizacijom “International Arbitration and Peace Association”, okrenulo je njihov daljnji rad u drugom smjeru: prema organizacijama koje su za stvarni cilj imale ono što su oboje prihvatili kao ideal - mir umjesto oružane sile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Barunica je odmah novonaučenu građu iskoristila u novoj knjizi "The machine age", objavljenoj 1889., postavši tako predmetom mnogih rasprava. Kritizirajući mnoge aspekte toga vremena, bila je među prvima koji su predvidjeli rezultate pretjeranog nacionalizma i naoružanja.

Pomogla je osnovati Venecijansku mirovnu grupu 1891., pokrenula Austrijsko mirovno društvo kojim je i predsjedavala dugi niz godina, te započela fond potreban za osnivanje Mirovnog ureda u Bernu. Nakon muževe smrti 1902.g., Bertha von Suttner i dalje nastavlja s radom. Odlazi u mirovinu i posvećuje se isključivo mirovnim misijama. Nastavlja pisati, ali samo u svrhu mira. Njezine mnogobrojne aktivnosti i napori nisu ostali nezamijećeni: 1905.g. prima Nobelovu nagradu za mir.

Bila je dobra prijateljica Alfreda Nobela i zahvaljujući njenom radu i utjecaju on je u svojoj oporuci uključio osnivanje nagrade za mir. Do danas se priča kako je upravo Bertha bila velika Alfredova ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Njezin posljednji veliki napor, u dobi od skoro sedamdeset godina, bila je druga serija šestomjesečnih predavanja 1912.g. u SAD-u, a koja su pratila njezino sudjelovanje na Međunarodnom mirovnom kongresu u Bostonu 1904. U kolovozu 1913., tada već s prvim znacima bolesti, barunica je govorila na Međunarodnom mirovnom kongresu u Haagu, gdje joj je odano priznanje za mnogobrojne napore u mirovnom pokretu. U svibnju potpada pod utjecaj naglog razvoja bolesti, vjerojatno raka, i umire 21. lipnja 1914, dva mjeseca prije erupcije svjetskog rata na kojeg je upozoravala i protiv kojeg se borila.

Iako je cijeli život posvetila izgradnji temelja za mirnu Europu, upravo nakon njezine smrti svijet su poharala dva svjetska rata. No, njezino naslijeđe i mirovna misao i dalje žive, pa se Berthu smatra jednom od prvih žena aktivistica svijeta koja je učinila mnogo i za žensku emancipaciju, kao i za izgradnju prvih mirovnih pokreta u svijetu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.