Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Za one koje vole blato

Želiš trčati po brdima? Ovo je sve što trebaš znati o trail trčanju

Kako bi izbjegla ozljede i ostale neugodnosti, pripremili smo ti mali vodič kroz trail trčanje za početnike

profimedia-0494472871.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Boravak u prirodi djeluje višestruko povoljno na tijelo i psihu. Bilo bi dobro barem jednom tjedno odvojiti nekoliko sati i provesti ih u šumi, na obližnjem brdu ili izletištu i to bez obzira na doba godine. Može se u prirodi uživati i ljeti i zimi. Bitno je samo adekvatno se pripremiti, a to podrazumijeva odgovarajuću opremu.

Image

Najvažniji savjeti koje trebaš usvojiti želiš li se početi baviti trčanjem

Želiš li ipak malo jači tempo od hodanja, ti potrči. Trail trčanje za početnike podrazumijeva nekoliko koraka koje bi trebala ispoštovati kako bi prevenirala ozljede i zaljubila se u ovu vrstu outdoor aktivnosti koja postaje sve popularnija među rekreativcima.

Trail se po mnogočemu razlikuje od cestovnog trčanja pa mu drugačije treba i i pristupiti. Ne očekuj da ćeš trčati po uzbrdicama u početku. Čak i oni koji se ovom vrstom trčanja dugo bave i u zavidnoj su kondiciji, ne mogu istrčati baš sve uspone pred koje dođu. Hodanje je, ne samo dozvoljeno, već i poželjno.

Pametnim pristupom brdskom trčanju, koje, kako smo rekli uključuje i hodanje na određenim dijelovima terena, upravljaš svojom energijom i raspoređuješ ju tako da možeš izdržati do kraja. U nastavku pročitaj mali vodič kroz trail trčanje za početnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Oprema

Ne trebaš komplicirati s opremom. Za početnike su od opreme sasvim dovoljne odgovarajuće tenisice. Ove za trail razlikuju od onih za cestovno trčanje najviše potplatom. Kod tenisica za trail potplat ima velike ripne koje dobro prijanjaju za podlogu i sprječavaju proklizavanje, a time i uganuća zglobova te ostale ozljede. Zimske trail tenisice imaju vodonepropusnu membranu, no ukoliko krećeš u proljeće s trailom ona ti ne treba. Ukoliko se i smočiš, tenisice će se brzo osušiti, a noga će disati. Obvezno kupuj tenisice barem broj veće. U suprotnom će ti na nizbrdicama patiti nožni prsti.

shimmer fallback

Od ostale opreme treba ti maleni ruksak u koji ćeš staviti vodu i po potrebi energetsku pločicu ili neku drugu hranu i mobitel, naravno s napunjenom baterijom. Odjeni ono što inače oblačiš za trčanje (tajice, brzosušeću majicu).

Prvo stekni kondiciju na cesti

Umjesto da, u naletu želje i inspiracije koju si dobila gledajući dokumentarac o trail trkačima, s udobnog kauča pojuriš na brdo, radije odradi pokoji kilometar po cesti. Dovedi se u formu, toliku da barem pet kilometara u komadu možeš otrčati po ravnom pa tek onda zaprljaj blatom tenisice. Tijelo se treba priviknuti na napor, a mišići aktivirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Učvrsti trup i poradi na ravnoteži

Jak trup pomoći će ti pri svakom fizičkom naporu i sačuvati ti leđa od ozljeda. Drži svakodnevno plank i radi trbušnjake. Druga bitna stvar je ravnoteža. Dobra ravnoteža sačuvat će te od padova i biti presudna u ključnim trenucima.

Budi pažljiva

Teren za trail je puno zahtjevniji od ceste ili šljunka na nasipu. Zamke te čekaju na svakom koraku - u obliku korijenja stabala, kamenja, zemlje koja se trusi, lokvi, blata, strmih nizbrdica i istotakvih uzbrdica. No, ne smiješ gledati samo u tlo, moraš i pred sebe kako ne bi zakačila za neku granu, a i vidjela kud se krećeš. S druge strane, priorda je toliko divna da ćeš svako malo htjeti zastati i uživati u pogledu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Unaprijed isplaniraj rutu i ne idi sama

Prije, no što kreneš dobro se pripremi. Pogledaj kuda ćeš ići i obvezno prati markacije. Vodi računa i o vremenu, odnosno kreni dosta rano kako te u povratku ne bi uhvatio mrak. Obavijesti svoje bližnje gdje ideš i kada se planiraš vratiti. Nikako, osobito u početku, ne idi sama u trail avanturu. Osim što će ti biti ugodnije u društvu, puno je i sigurnije tako.

Ne opterećuj se brzinom

Trebala bi zaboraviti na sve ono što vrijedi u cestovnom trčanju, odnosno ne opterećivati se time koji ti je pace. Ova kategorija sasvim je nebitna u trčanju po brdima i neravnom, zahtjevnom terenu. Umjesto da misliš na pace, fokusiraj se na ekonomičnost. Štedi snagu gdje god možeš. Trči nizbrdice i ravne dijelove, a uzbrdice hodaj. Ukoliko ti vjetra puše u prsa, uspori, a ukoliko puše u leđa ubrzaj. Budi sama sebi menadžer . Upravljaj svojom enegrijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako ne voliš blato, niti ne kreći

Nije istina da se samo klinci vole igrati u blatu. I veliki broj odraslih u tome uživa, a kako ne bi ispali čudaci, idu na trail utrke. S traila ćeš se kući vratiti prljava od glave do pete, ali i s osmijehom od uha do uha.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.