Budi najbolja verzija sebe.

Riješite se sala s trbuha - ove namirnice će pomoći u tome!

Zdrave namirnice koje pomažu da se riješite masnih naslage s trbuha

Budi najbolja verzija sebe.

Tajna uspješnog i dugotrajnog mršavljenja ne ovisi o kompliciranom zbrajanju kalorija i raznim pomodnim dijetama. Umjesto toga radi se o osluškivanju potreba svog tijela, shvaćanju prirodne gladi koju zaista osjećate, zdravoj prehrani, umjerenoj tjelovježbi i redovitom ciklusu spavanja  - sve to kako biste zauzdali glad, počeli sagorijevati masne naslage i podigli razinu energije.

Istraživanja pokazuju da su se, zbog današnjeg užurbanog i stresnog načina života, naši unutrašnji "jedi i spavaj" satovi totalno poremetili, šaljući nam kriva signale cijeli dan i želju za krivom hranom. Rezultat je da smo zaglavljeni u nesretnom ciklusu – s konstantnim priljevom hormona gladi zbog kojih nam je toliko teško odoljeti želji za nezdravim namirnicama. No, ako počnete pažljivo osluškivati svoje tijelo i priviknete ga na zdravu prehranu i redovito spavanje – konačno se možete pozdraviti sa "šlaufićima" oko struka.

A kad govorimo o tim nesretnim šlaufićima postoje neke namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv kilograma....

Foto:  © photka - fotolia

Budi najbolja verzija sebe.

Riba

Kada vam u prehrani fali zdravih omega-3 masnih kiselina (koje se najviše nalaze u ribi) vaša epifiza, žlijezda u mozgu koja pomaže regulirati živčani sustav, izbačena je iz pravilnog toka djelovanja, što dovodi do promjena u proizvodnji melatonina, hormona za spavanje. Ljudi s manjkom omega-3 masnih kiselina obično imaju poremećen raspored spavanja i lošiju kvalitetu sna, što utječe na to kako tijelo troši i pohranjuje masne zalihe ili dovesti do nezdravog kasnonoćnog prejedanja.

Riba je također bogata proteinima, koji kako su brojna istraživanja pokazala, mogu dobro zasititi apetit. Možete čak i sagorijevati više kalorija probavljanjem proteina nego što to činite kada jedete masti ili ugljikohidrate. Osim toga, omega-3 masne kiseline potiču dobar rad srca i krvožilnog sustava te smanjuju rizik od demencije.

Budi najbolja verzija sebe.

Orašasto voće i mahunarke

Ako vam je potreban još jedan razlog zašto biste trebali jesti više orašastog voća, morate znati da oni obiluju magnezijem.  Manjkom magnezija u tijelu, dio mozga koji regulira melatonin ne funkcionira kako treba te narušava kvalitetu sna. Istraživanja su pokazala kako unošenje više magnezija pomaže regulirati kvalitetu spavanja i sna – a to pak pomaže s kontrolom težine i mršavljenjem.

Dodatni bonus svemu tome, pokazala su istraživanja, da osobe koje konzumiraju dovoljno magnezija imanju manju opasnost razvijanja upala u tijelu, bolji imunološki sustav te manji rizik obolijevanja od srčanih bolesti, raka, dijabetesa i  Alzheimerove bolesti.

Kako da biste dobili dozu konzumirajte namirnice bogate magnezijem: bademe, orahe, lješnjake, kikiriki, indijske i makadamije oraščiće, leću, soju i crni grah.

Mliječni proizvodi i drugi izvori kalcija

Iako veza između kalcija i mršavljenja još nije dovoljno istražena (iako neka istraživanja to dokazuju), čini se da mliječni proizvodi dobro utječu  na gubitak masnih naslaga upravo u području struka. Istraživanje provedeno 2010. godine na Sveučilištu Alabama u Birminghamu pokazalo je da su u grupi od 100 premenopauzalnih žena najviše masnih naslaga izgubile one konzumirale hranu bogatu kalcijem. U stvari, za svakih 100 miligrama kalcija koji su konzumirale u danu (to je oko pola šalice jogurta) izgubile su 2.5 cm intra-abdominalne masnoće, one najopasnije masnoće koja se taloži oko struka i oko organa. Osim toga, kao i magnezij, kalcij vam pomaže održati kvalitetu sna.

Kalcij sadrže mliječni proizvodi, no postoje i drugi brojni izvori kalcija:  tamnozeleno lisnato povrće kao kelj, blitva ili špinat, sardine, losos, sezam, brokula, bijeli grah, sušene smokve, rukola, bamija, bademi, potočnica, naranče, bok choy, alge...

Maslinovo, kokosovo ulje i avokado

Boriti se protiv masnoća - masnoćama?  Zašto ne! Ako je riječ o mononezasićenim masnoćama kao što su maslinovo, kokosovo ili repičino ulje. One će vas učiniti sitijima, bogate su omega-3 masnim kiselinama. Avokado je bogat mononezasićenim masnoćama i dokazano smanjuje kolesterol, smanjuje glad, te dokazano djeluje na smanjenje masnih naslaga oko struka.

Prehrana bogata mononezasićenim masnoćama u stvari može spriječiti distribuciju masnih stanica u područje struka.  Osim toga, snižavaju rizik za bolesti srca i poboljšavanju stanje kolesterola, sprječavaju gubitak gustoće kostiju, a time i osteoporozu te jačaju imunološki sustav.

Industrijska ”rafinirana” biljna ulja kao što su sojino, suncokretovo, repičino, kukuruzno i sve mješavine koje se prodaju pod nazivom ”jestivo” izbjegavate.

Jaja

Toliko se govorilo o njihovoj štetnosti i utjecaju na kolesterol, da bi se na kraju ispostavilo da to nije točno. Jaja sadrže vitamin B12 koji tijelo treba kako bi metaboliziralo masnoće. Osim toga, najnovija istraživanja pokazuju kako jaja u stvari podižu razine dobrog HDL kolesterola. A i istraživači na sveučilištu Louisiana su dokazali kako su osobe koje su jele jaja svaki dan za doručak smršavjele značajnije više od osoba kojima se doručak bazirao na ugljikohidratima.

Koliko je jaja dovoljno ili previše? Prije se tvrdilo da se ne smije pojesti više od 3 cijela jaja na tjedan. Sada su znanstvenici kroz dugoročna istraživanja dokazali da je dozvoljeno pojesti i do 3 cijela jaja na dan. Stvari s mijenjaju ako bolujete od dijabetesa. Tada se ne preporučuje više jednog jaja tri do četiri puta na tjedan.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.