Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako se vratiti u formu nakon blagdana?

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey dokazali su kako loše navike u hrani i piću tijekom blagdana ostavljaju traga minimalno dva do tri tjedna poslije, a mi vam otkrivamo kako ubrzati proces oporavka

Kako se vratiti u formu nakon blagdana?
Budi najbolja verzija sebe.

Blagdani i školski praznici su iza nas, vrijeme kad osim uživanja u prazničkom raspoloženju, druženjima, darivanju, pripremi kolača i sličnim radostima, na žalost i neredovito spavamo, u stresu smo zbog priprema, imamo obilne i neuravnotežene obroke te, zapravo, iscrpljujemo organizam. Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey dokazali su kako loše navike posebno u prehrani i piću tijekom blagdana ostavljaju traga na našem tijelu minimalno dva do tri tjedna poslije. Naravno, sve ovisi u kakvom zdravstvenom stanju smo ušli u vrijeme blagdana, ali svakako valja znati ako nam je predugo vremena tijelo pod prevelikim ukupnim opterećenjem, neminovno upadamo u stanje kroničnog umora.
Zato zastanite na trenutak i upitajte se kako se osjećate u zadnja dva mjeseca:

 • budite li se ujutro odmoreni?
 • osjećate li se kao da prebrzo starite?
 • uviđate kako ste pogrbljeni i teško vam se ispraviti? 
 • bole li vas mišići, zglobovi, kosti? 
 • umaraju li vas ljudi iz okruženja? 
 • teško se aktivirate i nemate volje za sebe?


Ukoliko ste pozitivno odgovorili na većinu ovih pitanja, nužno je da vrijeme nakon blagdana posvetite sebi i oporavku vašeg organizma jer mu je poremećen rad hormonalnog, probavnog i neurološkog sustava što tijelo doživljava kao šok. Naime, tijelo teškom mukom neko vrijeme izdrži taj napor pri čemu vitalni organi trpe izrazito opterećenje i sve toksine koje ste popili, pojeli, udahnuli ili emocionalno zatrpali u tijelo sprema u masne stanice. Uostalom, znate li da na sam dan Božića unesemo u tijelo čak 6000 kalorija? Prosječni dnevni unos tijekom godine iznosi 2000 do 2500 kalorija što znači da na taj dan jedemo tri puta više nego uobičajeno. Stoga ne začuđuje podatak da prosječna osoba dobije između 0.5 i 2.5 kg za vrijeme božičnih blagdana.  


shimmer fallback


Vježba "deva"


Srećom, postoje vježbe Body tehnike koje u samo nekoliko minuta mogu zaštiti naše vitalne organe i pomoći vam u ovo postblagdansko doba da se vaša vitalna energija održi.  Njima ćete pomoći tijelu da lakše prebrodi izazove, a umu da uspori misli te da uhvati trenutak spoja sa vlastitim tijelom.  

 • Dišite punim plućima jer oksigenacijom radimo izgaranje i potrošnju kalorija. Sat vremena nakon obroka prošećite umjerenim tempom i duboko, ritmično dišite brojeći faze udisaja do sedam i faze izdisaja do sedam. Tako ćete pomoći probavnom sustavu, potaknuti kalorijsku potrošnju i smanjiti umor nakon jela. 
 • Pijte duplo više vode nego tijekom godine kako bi potaknuli procese čišćenja organizma.  
 • Izbjegavajte negativne misli. Njih mozak interpretira kao najveći stresor za tijelo i povećava proizvodnju inzulina i kortizola čak i da ništa ne pojedete. Uz blagdanske količine šećera, masnoća, soli  i brašna tijelo je sposobno rapidno pohraniti masne naslage kada istovremeno nije sposobno proizvoditi mišićno tkivo. 
 • Hodajte, lagano se istežite, radite vježbe dubokih mišića trupa koji su  usmjereni prema unašanju energije u organizam.
shimmer fallback


Vježba "roštilj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
 • Spavajte dovoljno, nadoknadite nedostatak sna ako ga imate u nekoliko dana, ali ne pretjerujte s prekasnim ustajanjem. Radije se popodne odmorite oko pola sata.
 • Popijte ujutro čašu mlake limunade, nahranite tijelo kisikom i vitalnom energijom te zdravo doručkujte. Nakon toga uradite lagane jutarnje vježbe koje uključuju sjedenje uspravno i duboko disanje, funkcionalne čučnjeve i vježbe s raskorakom.
 • Poželjno je i poslijepodnevno vježbanje koje potiče limfni protok kako bi pomogli organima da se što prije odterete od zastoja. Naime, kako je uslijed povećane količine hrane probava ekstremno opterećena, naši unutarnji filteri (bubrezi i crijeva) ne mogu odjednom isfiltrirati otpadne tvari pa se urična kiselina te štetni plinovi truljenja i vrenja hrane stvaraju i zadržavaju predugo u našem tijelu koje postaje poput ustajale bare.
 • Mudro je i vježbati navečer te tako osvijestiti i potpomognuti organizam prije spavanja. Tako ćete kvalitetnije spavati i regenerirati čitav organizam, posebno jetru koja pomaže ublažavanju stresa, a vježba usput pomaže peristaltici crijeva te apsorpciji mikroelemenata.

Autor: Ana-Marija Jagodić Rukavina,
magistrica kineziologije i inovatorica Body tehnike

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.