Joga poze za bolju cirkulaciju

Poze koje su odlične za relaksaciju, meditaciju i istezanje

Loša cirkulacija u tijelu može dovesti do problema kao što su zadržavanje vode i oticanje nogu. Često su uzroci cirkulacije izvan vaše kontrole, međutim, vježba to itekako može popraviti. Isto tako, ovi problemi mogu biti izrazito neugodni. Često do toga dolazi u trudnoći. Primjerice, preporučuje se namočiti noge u toplu slanu vodu, kao i držati noge povišenima (na jastuku) tijekom odmora i ležanja. Mi vam donosimo joga poza koje su sasvim jednostavne, a time što samo slušate svoje tijelo možete učiniti jako puno. Ljudi koji već duže prakticiraju jogu najbolje će znati svaku dobrobit ovih vježbi, kao i važnost na mentalnoj i tjelesnoj razini.

Bavite li se vi jogom?

Izvor: care2.com

Jednostavna poza i planina


Stanite u stojeći položaj s nogama u širini ramena. Ruke stavite ravno uz tijelo, a kralježnicu izravnajte. Ruke možete držati i u molitvenom položaju. Ostanite tako nekoliko dubokih udisaja i izdisaja.

Jednostavna poza uz duboko disanje


Sjednite na pod prekriženih nogu. Ako imate velikih problema s cirkulacijom, nemojte predugo sjediti u ovom položaju. Minuta ili dvije su sasvim dovoljne, a za to vrijeme se usredotočite samo na disanje. Duboko udahnite i izdahnite i opustite se što više možete.

Planina poza

Stolica i ratnik II


Vratite se u planina pozu zatim napravite veći raskorak, desna noga je savijena u koljenu, i pokušajte što je više moguće da van bedro bude paralelno s tlom. Gornji dio tijela je, kao i kukovi, potpuno otvoren u stranu, ruke su široko razmaknute, kao da ih netko vuče svaku u svoju stranu, dlanovi aktivni, a ramena opuštena. Pogled je uperen u dlan prednje ruke (preko srednjeg prsta, u daljinu). Stopala držite čvrsto na podu. Udahnite i izdahnite 5 do 10 puta i isto ponovite na drugoj strani.

Stolica poza


Iz planina poze napravite sljedeće: savijte koljena lagano se spuštajući prema podu. Zamislite da sjedate u nevidljivi stolac. Spustite onoliko koliko vam fleksibilnost dozvoljava. Podignite ruke iznad glave ili u visini ramena. Ostanite u tom položaju i duboko dišite - 10 udisaja.

RatnikII

Trokut i pas s licem prema dolje


Spustite se na koljena i dlanove, pa dignite kukove i zauzmite pozu Pas s licem prema dolje, držeći noge ispružene i stopala (i pete) na tlu. Podignite ispruženu desnu nogu, a desno stopalo zadržite u istom položaju, odnosno zamislite da stopalo pritišćete u zid iza vas.

Trokut poza


Jedna od najvažnijih stajaćih poza u jogi. Stanite u široki raskorak i lagano protegnite gornji dio tijela na desnu stranu. Stopala su čvrsto utisnuta u pod, bedra su ispružena i čvrsta, kukovi otvoreni, ruke izravnate, a torzo okrećemo u stranu i ispružujemo. Ako možemo prstima uhvatiti nožni palac, nježno ga povlačimo prema gore. Zadržite se duboko dišući tridesetak sekundi, pa isto ponovite i na drugoj strani.

Pas s licem prema dolje

Joga iskorak i golub


Spustite se na koljena, i dlanovi su na tlu. Zatim desnu nogu primaknite naprijed, tako da je koljeno među dlanovima. Lijevu nogu ispružite unatrag koliko ide bez naprezanja mišića. Istegnite leđa unatrag i pogledajte prema stropu. Zadržite položaj deset uzdisaja pa se vratite u početni položaj. Ostanite tako 10 udisaja pa ponovite na lijevoj strani.

Joga iskorak


Iz poze pas s licem prema dolje iskoračite desnom nogom unaprijed između dlanova. Lagano savijte leđa, pogledajte prema stropu držeći dlanove na tlu. Zadržite ovaj položaj 10 dubokih udisaja, zatim se vratite u položaj psa s licem prema dolje i ponovite s lijevom nogom.

Golub

Sarvangasana i Savasana


Za kraj napravite položaj za opuštanje ili u doslovnom prijevodu položaj mrtvaca, izvodi se tako da jednostavno legnemo na leđa. Noge razmaknemo do ruba prostirke i pustimo da se stopala opuste i blago okrenu na stranu. Ruke su malo odmaknute od bokova, a dlanovi okrenuti prema gore. Prsti će se lagano savinuti. Svi mišići tijela su opušteni, a oči su zaklopljene. Diše se laganim abdominalnim udasima.

Sarvangasana (svijeća)


Ako nikada niste ovu pozu radili pripazite i radije počnite s oslanjanjem nogu na zid. Legnite na leđa tako da su gornji dio leđa, ramena i glava oslonjeni o podlogu. Ruke stavite ispruženo uz tijelo. Koljena savijte tako da stopala ostanu oslonjena o podlogu što bliže mišićima stražnjice. Uz uzdah, dlanove oslonite o pod, a stopala podignite od podloge privlačeći natkoljenice prsima. U nastavku pokreta podignite zdjelicu i donji dio leđa od poda privlačeći koljena glavi. Nakon toga, dlanove oslonite o donji dio leđa, držeći laktove i dalje na prostirci podupirući tako leđa. Laktove u ovom položaju držite što bliže jedan drugome. Zdjelicu podignite iznad ramena tako da trup bude u što vertikalnijem položaju naspram poda.Udahnite te podignite savijena koljena prema stropu pružajući natkoljenice vertikalno.Pete u ovom dijelu pokreta i dalje vise prema stražnjici. Nakon toga, uz uzdah pružite potkoljenice prema gore gurajući pete prema stropu.Lopatice približite što više možete jednu drugoj, a prsa gurajte prema bradi. Brada treba biti okomita prema tlu, a čelo paralelno.Ramena oslonite o pod, a gornji dio leđa maksimalno podignite od poda. Pogled blago usmjerite prema prsima. Ostanite u pozi koliko vam je udobno, do 5 minuta. Nemojte okretati glavu u ovoj pozi jer biste mogli ozlijediti vrat.

Savasana

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.