Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Hrana koja će vas riješiti nadutosti

Lubenica, orasi, krumpir i celer samo su neke od namirnica koje morate početi konzumirati...

Hrana koja će vas riješiti nadutosti
Budi najbolja verzija sebe.

Često se osjećate naduto, imate osjećaj kao da vas je netko napuhnuo poput balona ili kao da ste pojeli kamenje umjesto hrane? To se svima događa s vremena na vrijeme, no ako to postane prečesta smetnja u svakidašnjem životu, koja vas dovodi u neugodne situacije, vrijeme je da promijenite prehrambene navike.

Osim što u prehrani morate općenito smanjiti unos soli i šećera, svakako je u potpunosti potrebno izbaciti procesuiranu hranu i masnu hranu. Ono što nutricionisti preporučuju jest spremanje hrane kod kuće jer tako najbolje možete kontrolirati što ćete unijeti u sebe i u kojoj količini.

No, kako biste pomogli crijevima u probavi hrane, te maksimalno spriječili nadutost, evo hrane koja vam u tome može pomoći.

Celer
Kada se konzumira sirov, odličan je za smanjivanje nakupljene vode u tijelu. Sličan učinak imaju svježi krastavci.

Lubenica
Bogata je vodom i elektrolitima, te pomaže u bržoj izmjeni tvari u organizmu, izbacivanju viška soli, pa tako i vode. Također, ima diuretička svojstva, što potiče bržu probavu.
Sličan učinak ima i svježi kupus i maslačak.

Banane i dinja
Banane su bogate kalijem, a dinja kalijem i vodom koji pomaže u izbacivanju vode iz organizma i pomaže u smanjenju nadutosti poticanjem probave.
Kalijem su bogati još: kivi, brokula, batat i rajčice.

Bobičasto voće
Maline, kupine, borovnice i slično voće osim što je općenito bogato vitaminima i mineralima, bogato je i vlaknima. Vlakna potiču i omogućavaju normalnu probavu i redovitu stolicu, te sprečavaju pojavu zatvora.
Za dodatni učinak kombinirajte ih s grčkim jogurtom koji je bogat kalijem i proteinima, te sa zobenim pahuljicama koje su također bogate vlaknima.

Tamna čokolada
Ima iznimno jaka antioksidativna svojstva koja smanjuju nakupljanje vode u organizmu. Čokolada mora imati barem 70 posto kakaa, a važno je držati se omjera od dvije – tri kockice na dan.

Zeleno povrće
Zeleno lisnato povrće, kao što su zelene salate, kelj, špinat i tako dalje, bogato je ne samo vitaminima i mineralima koji pomažu u smanjenju vode u organizmu, nego i vlaknima, što znači da djeluje na dvije najvažnije „fronte“ koje utječu na nadutost.  

Krumpir
Krumpir kuhan u vodi s malo soli odličan je izvor kalija, a ako se jede s korom, bogat je i vlaknima, koje djeluju na smanjenje nadutosti.

Orasi
Nutricionisti tvrde da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti nadutost i pomoći u borbi protiv zadržavanja vode u organizmu, a orasi su upravo bogati tim zdravim masnoćama. Također, bogati su magnezijem i kalcijem.

Smeđa riža
Bogata je vlaknima, magnezijem, vitaminima iz B skupine, posebno vitaminom B6, a svi ti sastojci pomažu u boljem radu crijeva i regulaciji zadržavanja vode u organizmu.

Foto: © jolopes - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.