Brzo, jednostavno i LCHF/keto: prefini recepti s jesenskim tikvama

Pet jednostavnih recepta u kojima će svatko uživati!

Brzo, jednostavno i LCHF/keto: prefini recepti s jesenskim tikvama

Jedna od namirnica koja obilježava jesenske dane svakako su tikve (bundeve, buče...). Ono što je dobro, osim što su jako fine - dozvoljene su i veoma korisne za LCHF i keto prehranu jer se mogu spremati na mnoge načine. Mi vam donosimo nekoliko recepata koji će pokazati raznovrsnost ove namirnice...

Tjestenina od muškatne tikve s umakom od rajčice i gljivama

Image



(za 4 porcije)

Sastojci:
1 žuti luk, sitno sjeckani
3 režnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice kokosovog ulja bez okusa
1 šalica (225ml) pasirane rajčice
1 žličica Vegete
pola žličice mediteranskih začina
1 šalica punomasnog vrhnja za šlag
500 g muškatne tikve
½ šalice narezanih gljiva
sol i papar, po ukusu
2 žlice svježeg origana ili svježeg bosiljka, sjeckanog
naribani Parmezan, za posluživanje

Upute:
U posudi pržite luk na 2 žlice maslinovog ulja pa mu dodajte polovicu češnjaka. Dodajte pasiranu rajčicu, Vegetu, mediteranske začine, vrhnje i dobro promiješajte. Kuhajte 15 minuta na maloj vatri.
Nakon kuhanja po želji propasirajte još štapnim mikserom, te dodajte soli i papra po želji.
Pržite gljive na kokosovom ulju dok ne postanu zlatno smeđe. Dodajte ostatak češnjaka i pržite još nekoliko trenutaka. Posolite i popaprite.
Spiralizatorom napravite špagete od muškatne tikve, a možete je i narezati na tanke štapiće (što može poslužiti kao zamjena za penne tjesteninu). Špagete kratko prokuhajte u slanoj vodi, tek dok ne omekša (štapiće ćete morati nekoliko minuta dulje kuhati). Poslužite s umakom od rajčice i gljivama od češnjaka. Posipajte sa svježim origanom iil bosiljkom i parmezanom.

Keto cheesecake od tikve

Image



Sastojci: Kora od oraha:
2 šalice mljevenih oraha (odnosi se na šalicu od 225ml)
3 žlice maslaca, rastopljenog
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice zaslađivača, po želji (izborno)
1 žličica pumpkin spice začina (ako ne možete nabaviti dolje su omjeri kako napraviti)

Krema:
500 g krem sira
1/2 šalice u zaslađivača (ako koristite steviju stavite manje jer je slađa)
2/3 šalice vrhnja za šlag (odnosi se na šalicu od 225ml)
2/3 šalice gustog pirea od tikve (ispeče se oguljena tikva i propasira štapnim mikserom)
2 žličice pumpkin spice začina
1 žličica ekstrakta vanilije
Recept za oko 3 čajne žličice pumpkin spice začina:
1.5 žličice mljevenog cimeta
pola žličice mljevenog muškatnog oraščića
pola žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenih klinčića

Kora od oraha:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U procesoru/multipraktiku stavite sve sastojke za koru i miksajte dok se tijesto ne ujedini. Ako se čini presuhim i mrvljivim – dodajte još jednu žlicu otopljenog maslaca.
Pritisnite tijesto u okruglu posudu za pečenje (24 cm) i pecite 15-ak minuta dok ne dobije smećkastu boju. Izvadite i pustite da se ohladi 20 minuta

Krema:

U velikoj zdjeli, dobro umutite krem sir, vrhnje za šlag i zaslađivač  miksajte nekoliko minuta dok se vrhnje ne počne zgušnjavati. Dodajte pumpkin spice, pire od tikve i vaniliju (po potrebi dodajte još zaslađivača ako vam nije dovoljno slatko po vašem ukusu) te još miksajte dok se sve ne sjedini.
Namažite kremu preko kore i ostavite u hladnjaku najmanje dva sata.

Juha od tikve s prženim špekom (ili komadićima kobasice)

Image



(za 4 porcije)

Sastojci:
2 žlice kokosovog ulja bez okusa
1 mali smeđi luk, sjeckani
500 g oguljene i nasjeckane bundeve
1 režanj češnjaka, protisnut
pola žlice ribanog đumbira
pola žličice kumina
pola žličice crvene mljevene paprike
po želji (i ako imate) 1/3 žličice Garam Masala začina
7 šalica pilećeg temeljca (ili biljnog, ili juhe od kostiju) (odnosi se na šalicu od 225ml)
100 g hrskavo preprženog nasjeckanog špeka ili kobasice
sol i papar, po ukusu

Opcionalni dodaci:
vrhnje za kuhanje ili mileram
sjemenke sezama

Upute:
Stavite temeljac kuhati petnaestak minuta na umjerenoj toplini – dok se ne ispari dio, da ostane ¾ nešto koncentriranijeg temeljca.
Tikvu pecite na 180 stupnjeva nekih 20-25 minuta.
Na ulju popržite luk, pa kratko i češnjak. Dodajte sve začine (i sol i papar) i još pržite neko kraće vrijeme, pa dodajte temeljac i pečenu tikvu. Kuhajte na umjerenoj toplini 10 minuta, a zatim propasirajte juhu ili štapnim mikserom ili u multipraktiku. Ako je pregusto za vaš ukus dodajte još temeljca ili vode.
Poslužite posipano s prženim hrskavim špekom ili kobasicom, a možete dodati i vrhnje za kuhanje te sjemenke sezama.

Njoki od tikve u aromatičnom, spicy umaku

Image


(za 4 porcije)

Sastojci: Za njoke:
1 šalica sitno nasjeckane mozzarelle (odnosi se na šalicu od 225ml)
1 šalica naribanog parmezana
1/2 šalice pirea od tikve (ispeče se tikva i propasira štapnim mikserom ili multipraktikom)
2 žumanjka
brašno od badema – za uvaljati njoke prije pečenja
kokosovo ulje za prženje

Za umak:
1/4 šalice nezaslađenog vrhnja za šlag ili punomasnog vrhnja za kuhanje
pola žličice sitno nasjeckane chilli papričice
1/2 žličice kumina
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/2 šalice kiselog vrhnja (veći postotak masnoća)
po želi soli

Dodatak po želji:
1/4 šalice sjeckanih pecan oraha (ili običnih)
1/4 šalice sjeckanog svježeg korijandera

Upute: Za njoke:
Otopite mozzarellu i parmezan u mikrovalnoj pećnici, često miješajući. Kada se potpuno rastopi, izvadite iz mikrovalne pećnice, dodajte zagrijani pire od tikve (da se sir ne bi hladio i stvrdnuo) i promiješajte dobro. Po potrebi sve skupa još stavite u mikrovalnu.
Dodajte i žumance i sve umijesite zajedno. Oblikujte valjke od tijesta i umotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak do posluživanja.
Narežite ih koliko velike želite i uvaljajte svakog u bademovo brašno. Na ulju zagrijte nekoliko žlica ulja i pržite njoke na ulju – nemojte staviti previše odjednom, već ih radije pecite u više tura. Pecite 30-ak sekundi na svakoj strani. Ostavite ih neko vrijeme da se ohlade i stvrdnu.

Umak:
Zakuhajte vrhnje za šlag i dodajte mu sve začine i chilli papričice. Kuhajte 3-5 minuta dok se vrhnje malo ne zgusne. Dodajte na kraju kiselo vrhnje i dobro promiješajte.
Poslužite preliveno preko njoka i po želji posipajte pekan orasima i korijanderom.

Slatki kruh od tikve

Image



Sastojci:
3/4 šalice maslaca, rastopljenog (odnosi se na šalicu od 225 ml)
4 velika jaja
1/3 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
1 šalica pirea od tikve (ispeče se tikva i propasira štapnim mikserom ili multipraktikom)
2 šalice bademovog brašna
1/2 šalice kokosovog brašna
4 žličice praška za pecivo
1/2 šalice eritritol sladila (ili nekog drugog po želji)  
 prstohvat soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice pimenta
1/4 žličice suhog mljevenog đumbira
1/4 šalice sjeckanih oraha (izostavite ako ne volite ili imate alergiju)

Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte rastopljeni maslac, jaja, bademovo mlijeko, i tikvu i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
Pomiješajte bademovo brašno, kokosovo brašno, zaslađivač, prašak za pecivo, sol i začine u posebnoj zdjeli i dobro promiješajte.
Tada umiješajte suhe sastojke u vlažne i ponovo sve dobro umiješajte mikserom. Dodajte i orahe ako ih stavljate u kruh.
Ulijte smjesu u kalup za kruh i pecite u sredini pećnice sat vremena. (isprobajte čačkalicom je li pečeno).
Isključite pećnicu i ostavite kruh unutra još 15 minuta. Tada izvadite i ostavite da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja /najbolje preko noći).

Ovo je odličan kruh i za pohanje (francuski tost)!
Umočite kruh prije pečenja na maslacu u smjesu od 2 jaja, 1/4 šalice vrhnja za šlag, 1/4 žličice cimeta i 1 žlice zaslađivača.

Image