Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Plank ili daska

Trenerica Roberta uči nas kako pravilno držati plank

Plank drži svaki dani vrlo brzo ćeš vidjeti rezultate. Učvrstit ćeš cijelo tijelo, a ono što je osobito bitno, ojačati mišiće trupa

Budi najbolja verzija sebe.

Zbog svoje učinkovitosti i jednostavnosti izvedbe plank je jedna od najpopularnijih vježbi među rekreativcima. No, ipak, vrlo je bitno pravilno izvoditi jer u suprotnom možeš ozlijediti leđa.

Pitali smo bodybuilding instruktoricu Robertu Pažulj da nam demonstrira i objasni kako pravilno držati plank te na što posebno obratiti pozornost, kako bi ti ova vježba donijela dobrobit, a ne štetu.

shimmer fallback

"Kako bismo suzbili ozljede vrlo je važno dodatno aktivirati mišiće stražnjice i trbuha", upozorava Roberta koja nam je u videu pokazala klasični plank, plank s raskorakom i plank s koljenom na prsa.

Image
Od žena ženama

Trenerica Ivana nam je pokazala početničke vježbe za noge i stražnjicu

Za početak, plank drži koliko možeš, a onda postepeno produljuj vrijeme. Poželjno je biti barem jednu minutu u planku. Zapamti ovih nekoliko koraka.

  • Laktove postavi točno ispod ramena, a ramena pošalji natrag i iza. Pazi da se ne pogrbiš. Vrat i glava ostaju u ravnini tijela, gledaj u strunjaču te napni noge.
  • Zamisli da ti je tijelo od glave do pete ravna daska. Aktiviraj sve mišiće, osobito mišiće stražnjice i trupa jer na taj način preveniraš ozljede i pritisak na donji dio leđa. Podvuci zdjelicu i pazi da ne propadaš upravo u tom donjem dijelu leđa. To ćeš postići aktivacijom trbušnih mišića.
  • Ne zaboravi duboko disati dok si u planku. Disanje je jednako važno kao i aktivacija svih mišića.

Kada ovladaš bazičnim plankom, u trening dodaj plank s raskorakom i plank s koljenom na prsa.

Plank s raskorakom

Stani u poziciju visokog planka, odnosno ne spuštaj se na laktove već na dlanove koje ćeš pozicionirati u ravnini s ramenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Skoči u raskorak i vrati se u početnu poziciju. Ne zaboravi disati. Vježbu napravi u tri serije po 15 ponavljanja.

Plank s koljenom na prsa

I ovu vježbu izvodiš u visokom planku. Naizmjence privlači prsima jednu pa drugu nogu. Ne rzaj, već kontrolirano izvodi pokret pri čemu pazi da udišeš u početnu poziciju, odnosno kada se u nju vraćaš, a izdišeš kada koljeno privlačiš prsima. Također ju ponovi 15 puta u tri serije.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.