Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

8 koristi LCHF dijeta koje se baziraju na zdravim masnoćama (i izbacivanju ugljikohidrata)

Koristi prehrane s malo ugljikohidrata i dosta masnoća zaista su značajne

8 koristi LCHF dijeta koje se baziraju na zdravim masnoćama (i izbacivanju ugljikohidrata)
Budi najbolja verzija sebe.

Ako imalo pratite svijet nutricionizma i aktualnih dijeta, onda ste sigurno već čuli za koristi LCHF prehrane s malo ugljikohidrata i puno masnoća (low carb-high fat). No, možda vam to nema smisla zbog svega o čemu smo do sada slušali i čitali.

Koristi ovakve prehrane stalno se dokazuju kao najboljima za zdravlje i mršavljenje. Evo nekih od njih:

1. Bolje je za mršavljenje
Jedno istraživanje pratilo je što se dešava s više desetaka pretilih adolescenata, od kojih je polovica krenula na dijetu s malo ugljikohidrata i puno masnoća, a druga polovica na dijetu s malo masnoća. Rezultati su pokazali da osobe koje izbace ugljikohidrate gube dvostruko više od osoba koje izbace masnoće iz prehrane.

2. Posebno će žene vidjeti rezultate
Nasumično istraživanje pratilo je 53 zdrave, ali pretile žene koje su krenule na ili dijetu s malim unosom ugljikohidrata ili s malim unosom masnoća i držale ih 6 mjeseci. Ne samo da su žene s malim unosom ugljikohidrata izgubile dvostruko više, već je primijećen i značajno smanjenje triglicerida u krvi – jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.

3. Nećete biti toliko gladni
Jedna od najtežih stvari kod promjene prehrane ili dijete je stalan osjećaj gladi. No prehrana s malo ugljikohidrata i dosta zdravih masnoća veoma je zasitna jer unosite dovoljno proteina i drugih nutrijenata koji su potrebni vašem tijelu – bez viška kalorija.

4. Brže ćete smršavjeti
Kad izbacite ugljikohidrate iz prehrane i jedete većinom proteine i masnoće u prvih tjedan dana bit će vidljiv gubitak težine zbog rješavanja viška vode. To se događa zbog smanjenja razina inzulina koji uzrokuje da se bubrezi rješavaju viška natrija zbog kojeg pak u tijelu za država voda.

5. Istopit ćete tvrdoglave masne naslage s trbuha
Jedne od najopasnijih masnih naslage su visceralne ili trbušne masnoće koje se nakupljaju oko organa u trbuhu. Ovo može uzrokovati metaboličku disfunkciju i dovesti do problema da zdravljem, kao što je recimo dijabetes tipa 2. Prehrana koja se bazira na manje ugljikohidrata cilja upravo na ove masne naslage, pa se upravo ovakvom prehranom ovdje kuge suvišni centimetri.

6. Smanjuje se rizik od srčanih bolesti
Već smo spomenuli da je kod žena u istraživanju otkriveno smanjenje razine triglicerida u krvi, no to vrijedi i za muškarce. A kada se snižavaju razine triglicerida, smanjuje se i rizik od obolijevanja od srčanih bolesti.

7. Povećavaju se razine dobrog kolesterola
Dobar kolesterol ili HDL su lipoproteini koji pomažu ukloniti loš kolesterol iz tijela i transportirati ga u jetru gdje će se ili ponovo iskoristiti ili izlučiti iz tijela. Prehrana koja se bazira na zdravim masnoćama povećava razine HDL-a i smanjuje loš kolesterol u tijelu.

8. Snižava povišeni krvni tlak
Ovakva vrsta prehrane dokazano značajno snižava krvni tlak, što za uzvrat smanjuje rizik od infarkta, srčanih oboljenja i zatajenja bubrega.

Foto: © lucassg83 - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.