Budi najbolja verzija sebe.
Batch cooking by Ivana

Brzo i zdravo kuhati te gubiti kilograme? Keto batch cooking je idealan za to

U prosincu smo upoznali Ivanu Perić Rabhi, gastro blogericu koja nas je učila batch cookingu. I kako je stiglo blagdansko doba, bez obzira na epidemiju i mjere većina je ipak uspjela ugrabiti slobodne dane i dala si oduška te jela svašta. No, kako bi povratak u dnevne obaveze bio što lakši, odlična je ideja isprobati batch cooking

Batch cooking je potpuno novi koncept kuhanja koji štedi vrijeme, ali i novac. Cijeli koncept ovog hita u svijetu je da ne moraš kuhati svakodnevno, već napraviš plan za čitav tjedan te za vikend uzmeš nekoliko sati i skuhaš ukusne obroke za čitav tjedan. Skuhane obroke, potom spremiš u staklenke i vakumiraš. Važno je reći kako se staklenke steriliziraju prije upotrebe te se hrana nakon spremanja pasterizira.

Dođeš kući s posla, za 15 minuta skuhaš neki prilog i to je to.

Image
Batch cooking by Ivana

Četiri ukusna i zdrava jela za pola sata, znamo kako

A kako posljednjih dana nekako sve češće razgovaramo o zdravijoj prehrani i kako skinuti tih nekoliko dobivenih kilograma, činilo nam se idealnim zatražiti pomoć od naše Ivane. Ona je odmah prihvatila izazov i napravila nam keto batch cooking tjedan.

shimmer fallback

"Keto dijetu karakterizira visok unos masti te vrlo malo ugljikohidrata. Oni koji zele probati ovaj način prehrane kako bi izgubili koji kg, u pocetku mogu osjetiti laganu glavobolju. To je dobro, jer tako tijelo ulazi u ketozu. Osim glavobolje, simptomi su žeđ, loš zadah i naravno gubitak kg. Ketoza je primarno osmišljena kao prehrana za djecu koja boluju od epilepsije, a klasičan princip ketogene prehrane je unos 3-4 grama masti na svaki 1 grama ugljikohidrata i proteina. Dakle, radi se o sigurnoj i učinkovitoj prehrani. Osim za epilepsiju, ketogena prehrana se propisuje i u slučaju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti", objasnila nam je Ivana.

I kada govorimo o keto prehrani- odnosno ishrani sa smanjenim unosom ugljikohidrata, Ivana nam je pokazala da možemo doista svašta pojesti. Od ribe do mesa, povrća i ukusnih i zdravih namaza sa proteinskim kruhom.

Budi najbolja verzija sebe.

"Od namirnica možete jesti bilo koje meso i ribu. Iznutrice se u keto prehrani ne preporučuju. Dozvoljeno je lisnato povrće odnosno ono koje raste iznad zemlje. Voće nije dozvoljeno osim avokada, limete,limuna i rajčice.", objašnjava vam Ivana i dodaje da se smiju jesti orašasti plodovi, baš ko i mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće. Što se pak brašna tiče, bijelo brašno je zabranjeno, a može se zamijeniti sa kokosovim i bademovim.

"Dok ste na keto prehrani ne preporučuje se konzumiranje alkohola i sokova. I zapamtite, svaka dijeta počinje u supermarketu zato napravite popis namirnica koje smijete jesti", rekla nam je Ivana

U videu pogledaj što nam je Ivana pripremila, a ovdje su i recepti za ukusan proteinski kruh, paštetu od pilećih prsa, guacamole i bolonjez za prste polizati.

Ovaj tjedan ćemo vam objaviti i drugi Ivanin video gdje će nam Ivana skuhati još tri sjajna keto recepta.

Pašteta od pilećeg filea 

180g pilećeg filea 

Budi najbolja verzija sebe.

1 polovica limuna 

1 ljutika 

1 češanj češnjaka 

1 mali komadić svježeg đumbira 

Budi najbolja verzija sebe.

1 žlica masti ili maslinovog ulja 

1 žličica soli 

Papar 

Peršin 

Budi najbolja verzija sebe.

Pileći file skuhati. Staviti ga u sjeckalicu sa svim ostalim začinima, miksati i ukoliko je suha smjesa dodati vode u kojoj se kuhao file, miksati dok ne dobijete glatku smjesu.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.