Blogovi

Kako smršavjeti? 

 
Mene osobno zanima kakav je tko kao čovjek? Tu imam izbora. Družim se ili ne.
Nekako mi se čini da ljudi prije percipiraju da li je netko debeo ili mršav. Iskreno, to niti ne primijetim. Lažem! Primijetila sam prije udaje da moj budući ima preko 100 kila. Kak sam bila zaljubljena!!!
Osobno nisam imala problema s kilama. Sada imam nešto viška, ali to smatram dobrim, jer da se bez moje odluke krenu topiti, onda nije dobro. Kažu da je to genetika. Vjerujem u to. Samo mi nije jasno kako to ne vrijedi u zemljama gdje se nema što jesti? Čudni su ti geni.
Imam 2 – 3 prijateljice koje imaju naslagane godine, ali ne i kile. Ponosne su. Zbog zdravlja i moraju biti, ali mi izgledaju kao suhe šljive.
Većina ima naslagane godine i kile. Često čujem:
„Joooj, trebala bih smršavjeti.“
Kako smršavjeti?
U novinama stupci i stupci su puni reklama kojekakvih proizvoda pomoću kojih se u tjedan dana smršavi desetak kila. Ako vam kasni pošta imajte razumijevanja jer se tamo šljaka. Kaže mi Najbolji zet na svijetu, a i Milo moje da od silnih narudžbi spomenutih pripravaka ne stignu razvrstati sve ostalo. Znači da mnogi ne govore tak tako – joooj moram smršavjeti!
Da li moje puce to kupuju ne znam. Nekako mi se čini da ipak pokoja to radi, ali taji. Nagađam.
Ima toga po ljekarnama, tržnicama … svuda.
Knjižare obiluju u podjednakom broju raznim kuharicama i raznim izdanjima kako se riješiti viška kila. Ne znam podatke, ali bi se dala kladiti da odluka kako smršavjeti i kako savladati recimo tajlandsku kuhinji, ima rezultat 0:0.
Milo moje je tako po jednoj razvikanoj knjizi smršavila u primjerenom vremenu primjerene kile. Fantastično. Nešto ipak tu nije štimalo. U ne primjerenom vremenu vratile su još ne primjerenije kile. Pa je krenula opet, ali rezultat nikakav. Kupujem u dućanu kuća do nas neku sitnicu i kaže mi prodavačica:
„Kak je meni slatka vaša kći. Kada ide na posao obavezno kupi neki slatkiš.“
Apsolutno najboljom dijetom smatram dan punog mjeseca. To prakticira Renata. Čitava tajna je da se 24 sata za vrijeme punog mjeseca ništa ne jede. Ona to prakticira, a da ne bi pala u iskušenje nešto prigristi ide u kino. Od matineje do zadnje predstave. Nisam znala da je puni mjesec i nazovem ju:
„Halo?“
„Renata?“
„Ja sam“ javi se njen zakoniti.
„Bok! Mogu ju dobiti?“
„Ne, jer je danas pun mjesec. Ona je čitav dan u kinu. Čekam da se vrati 17 kila lakša.“
Postoji gimnastika, fitness, aerobic … da ne nabrajam. Svaka čast tko može zbog vremena i novca, ali znam moju Nadu koja malo manjim godinama od mojih savršeno izgleda obzirom na kile. To što izgleda kao tužna vrba je vjerojatno – genetika.
Postoji gospođa koja je na taj način efikasno smršavila, ali onim – uradi sam. Pouzećem je naručila spravu koju reklamiraju na TV-u i bacila se na vježbanje. Odmah se poskliznula i udarila bradom o pod. Dok su joj u bolnici namjestili kosti, a to traje, pa kasnije popukali ostatak zubi, a to traje, pa novi zubi, a i to traje, došla na svoju idealnu težinu. Nije baš brzo, ali je efikasno. Samo malo boli.
Jedna Anita je smršavila da na nije trebala, ni htjela. Čistila je stan. Ulila je u čašu neku kemikaliju kako bi se sve blistalo i stavila na stol. Nakon nekoga vremena, znojna i umorna željela se osvježiti. Vidjevši punu čašu, strusila je njen sadržaj. Ne znam popratne posljedice, osim što danima nije mogla jesti. I danas, a prošle su godine, njen dah ima miris po onome čime ja perem WC. Često je izložena pitanjima:
„Anita, koja doza?“
Osim iznimaka, nitko ne gubi. Niti osoba koja mršavi ne gubi kile, autor knjige ne gubi na zaradi, kao ni čarobnjaci koji pripravljaju napitke. Pa ni mjesec čim stoji tamo gdje mu je mjesto.
Ipak je debljina ozbiljan problem. Osobno mislim da je najbolje potražiti pomoć u bolnicama koje se bave liječenjem pretilosti. No to je odluka pojedinca. I vrlo teška.
Zbog mene ne trebate ništa poduzimati. Volim vas takve kakvi jeste.
 
 
 
Komentari